Ki lesz idén a legjobb matematikus?

Április 15-e és 19-e között rendezik meg a névadó emléke előtt tisztelegve a Móricz-napokat Nyíregyháza Déli alközpontjának legnagyobb általános iskolájában. A Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézményben a sport, az angol és a környezetvédelem mellett a hagyományok ápolására és azok tiszteletére nevelés is kiemelten szerepel a pedagógusok céljai között.

Az 1996/97-es tanévben vette fel az egykori 14. számú általános iskola a 20. századi realista prózairodalom egyik legjelentősebb alakjának, Móricz Zsigmondnak a nevét. Azóta minden tavasszal a Móricz-napok keretein belül emlékeznek az iskola névadójára kulturális és tanulmányi versenyekkel, bemutatkozó előadásokkal. Április 15-én, hétfőn az ünnepélyes megnyitót követően az iskola tanulói és tanárai megkoszorúzzák Móricz Zsigmond emlékfalát.  Délután pedig kezdetét veszi az Irodalom-birodalom elnevezésű, olvasottsági verseny. Ebben a tanévben J.K Rowling Harry Potter című könyvét olvasták el a megmérettetésre jelentkezett felsősök. A délutáni versenyen ebből adnak majd elő jeleneteket és oldalak meg feladatokat a gyerekek.

30 iskola többszáz tanulója nevezett

Április 16-án, kedden 14 órától rendezik meg a Móricz-napok egyik kiemelt eseményét, a Dienes Pál matematika versenyt, amelyre 30 iskola több száz tanulója nevezett. A rangos megmérettetést idén 34. alkalommal rendezi meg az iskola. A verseny megálmodója és alapítója Lippai Gergelyné a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola már nyugalmazott igazgatóhelyettese volt, aki felvetette, hogy a versenyt nevezzék el a tokaji születésű híres matematikusról, Dienes Pálról.   Ehhez, a tudós fiának, a Kanadában élő Dienes Zoltánnak az engedélyét is megkapták, így először az 1989-es megmérettetést hirdették ezzel a névvel és azóta több mint 10 ezer ifjú matematikus oldotta meg a feladatokat.

A vármegyei szintű tudáspróbára első osztálytól nyolcadik évfolyamig nevezhetnek a diákok, akiknek öt szöveges feladatot kell megoldaniuk 60 perc alatt, egy időben, saját iskolájukban. A feladatokat a Móricz matematika munkaközösségének tagjai írják, lektorálják és javítják.  Aki fel szeretne készülni egy jövőbeli Dienes Pál matematika versenyre, annak érdemes azt a feladatgyűjteményt lapozgatni, amely 1995-től 2019-ig tartalmazza a próba feladatait, megoldásukkal együtt.  Az eredményeket javítást követően a Móricz iskola honlapján teszik közzé a szervezők. Már ebben a tanévben is voltak olyan nevező diákok, akik szülei is megmérettették magukat egykoron a Dienes Pál matematika versenyen.

Irodalom-birodalom és Játék határok nélkül

Április 16-án folytatódik az Irodalom-birodalom, amikor is a 2/a és a 3/a osztályos gyerekek egy betanult mesét adnak elő az iskola aulájában szüleik és kísérőik legnagyobb örömére. Ez a program másnap a 2/b és a 3/b mesés szereplésével folytatódik, akik szintén megörvendeztetik családtagjainak műsorukkal. Április 17-én, szerdán 14 órakor kezdődik a Kis történész vetélkedő, amelyen az iskola 5. és 6. évfolyamos tanulói mutatják meg, mennyit tudnak történelemből. A Móricz-napok csütörtökön, a felsősök, Játék, határok nélkül elnevezésű, angol nyelvű, interaktív műveltségi vetélkedőjével zárul. A diákok különböző állomásokon oldanak majd meg érdekes feladatokat.

A névadóról elnevezett napokhoz kapcsolódik egy rajzverseny is, amelynek lényege, hogy Móricz Zsigmond alkotásainak elolvasása után készíthettek a gyerekek illusztrációkat. Ezekből az iskola aulájában kiállítást rendeznek a pedagógusok.

Hogy a móriczos közösség felnőtt tagjai is aktív részesei lehessenek a Móricz-napoknak, részükre bált rendezett a Nebuló Alapítvány a Gyermekekért április 20. szombatra.

forrás: Illés Zoltán, igazgató - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola