Kezdődik az útfelújítás – 18 utca kap aszfaltburkolatot október végéig
Fotó: Trifonov Éva

Elkezdődik az ötmilliárd forintos útépítés első üteme Nyíregyházán. Az első szakaszban 18 utca kap szilárd burkolatot, várhatóan október végére. A program teljes keretét az előzetes tervek szerint 2022 év végére sikerül felhasználni.

 

Folyamatos az utak javítása, korszerűsítése és aszfaltozása Nyíregyházán, egyre több szakasz kap szilárd burkolatot. 2020 novemberében jelent meg az a döntés, hogy a kormány hazai forrásból ötmilliárd forintos támogatást ad a városnak további utak felújítására. Ennek az az előzménye, hogy az önkormányzat minden évben jól gazdálkodott, így 2013-tól a tartalékok egy részéből az utak aszfaltozásához szükséges kiviteli terveket tudott megrendelni.

„Már annyi terv összegyűlt 2013-tól kezdve, hogy egyszer már kaptunk kétmilliárd forintot, ebből meg is épült minden út, aztán ismét egymilliárd forintot. A kormány ezt értékelte és támogatja, hogy Nyíregyházán tudjuk folytatni azt az aszfaltozást, amit 2013-ban elkezdtünk, jelenleg már több mint 100 utcánál járunk” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

18 utca érintett

Az ötmilliárd forintos projekt első ütemének közbeszerzése lezárult, április 19-én aláírták a szerződéseket a kivitelezőkkel a városházán. A több mint egymilliárd forintos első csomagban 18 utcában épülhet földútból szilárd burkolatú aszfaltos út. Az érintett szakaszok: Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc, Hegedű utca, Tallér köz, Hatház, Szamóca utca, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás sor, Szamos, Ereszalja, Szarka, Hajlás, Főzde és Fenyő utca.

„Mi két projektben vagyunk érdekeltek, az Ereszalja, Szarka utcákon, illetve a Hegedű és Tallér utcákon fogunk rövidesen munkát kezdeni. Amikor az előkészítés fázisában voltunk, akkor láttuk, hogy voltak nagyon csúnya részek is ezeken a szakaszokon” – így nyilatkozott az egyik kivitelező cég, a Kincs Kft. ügyvezetője, Kincs Istvánné a városházi egyeztetés után.

Rengeteg a lakossági javaslat

Az önkormányzat a lakosságot is megszólította az útfelújítás kapcsán, a nyiregyhaza.hu-n egy külön banner is megjelent, ezen keresztül várták a javaslatokat. Az elmúlt években számos lakóutcát újítottak fel vagy építettek a városban, az eddigi beruházások sikerességét azon ingatlantulajdonosok és lakóközösségek összefogása tette lehetővé, ahol a közösség együttműködött a várossal.

„Ez nagyon fontos, mert egyrészt kiviteli terv kell, hogy a közbeszerzést el tudjuk indítani, másrészt a terület biztosítása. Erre akkor van lehetőség, ha egy utcában mindenki akarja és minden lakó átadja az önkormányzatnak ingyen azt a kis sávot, ami az útépítéshez kell. Én nagyon remélem, hogy jó javaslatok érkeztek, a héten megkapom az összegzést, azt tudom, hogy március 31-ig nagyon sok bejelentés, kezdeményezés érkezett. Szeretnénk ezt minél hamarabb elindítani” – tette hozzá a polgármester.

Jövő héten kezdenek

A tervek szerint jövő héten átveszik a kivitelezők a munkaterületeket és elindulnak a beruházások, amelyek várhatóan október végéig be is fejeződnek. Az ötmilliárd forintos program keretét 2022 év végére sikerül felhasználni, ha minden az ütemterv szerint tud haladni.