Kezdődik az új színházi évad!

A nyári vendégelőadások és fesztiválszereplések, díjak és sikerek után a Meseautóval nyitott hétvégén a Szabadtéri Színpad. Ezt az előadást és további négy nagyszínpadi, 4 kamara és 3 gyerekdarab bemutatóját ígéri a 2018/19-es színházi évad nézőinek. Az évadnyitó társulati ülésen számtalan újdonságról, műszaki megújulásról és tartalmi bővülésről számolt be a színház ügyvezető igazgatója.


Szatmárnémeti, Pécs, Városmajor, műszaki felújítás, Szabadtéri Színpad, Meseautó, jegyek, bérletek... VIDOR, Bencs Villa, fejújító próba, kőszínházi bemutató, vendégjáték a József Attilában, és itt már a 2018-2019-es színházi évad sűrűjében tart a társulat – ahogy a színház ügyvezető igazgatója sorolta a múlt és a jövő feladatait, illetve terveit. Az előző évad után számtalan vendégjáték és fesztiválmeghívás következett a nyáron. Az új kőszínházi évad kezdetén 1980 néző előtt a Meseautóval debütált hétvégén a Rózsakert Szabadtéri Színpad. A zenés vígjáték természetesen bekerül a kőszínházba is, még szeptemberben, a VIDOR Fesztivál előadásai után. Új intézménnyel, a Bencs Villával gazdagodik a Móricz Zsigmond Színház.

Ahogy Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója fogalmazott: - A Bencs Villában leginkább irodalmi estek, zenés estek, beszélgetések, időszaki kiállítások, illetve egy fix Bencs kiállítás lesz látható. A HEMO-ban pedig folyamatosan láthatnak majd a nézők egy színházi témájú mozit. Itt különböző színházi korokat fog bemutatni egy-egy rövidebb film, valamint lesz egy pódium színpad, ami nyáron a kerthelyiségben lesz használható, és a jegyiroda ide fog költözni. Lesz egy étterem, lesz kávézó, lesz rendezvényterem. Tehát úgy gondolom, hogy nagyon sok új funkcióval bővül majd az épület.

További képekért kattintson a fotóra!

13 millió forintért festették át nyáron a nagyszínpadot és a kamarát, illetve a szervezőirodát is. Korlátot kapott a főbejárati lépcső, megtisztították a nézőtéri párnákat és korrekt számozással látták el az ülőhelyeket. Megtörtént az épületgépészeti karbantartás, LED-fényt kapott a nézőtéri világítógömb és új táblát a színházi épület bejárata. Az új évadban megnyitják a színházi VIP Szalont, készülnek az új intézmények beüzemelésére. Új tagokkal bővül a színház marketing csapata, de fiatal művészek is érkeznek a társulathoz

- A színház kapott új lehetőségeket. Itt, ahol vagyunk, a Szabadtéri Színpad, ami nyilván majd a jövő nyári évadban érvényesül, de holnap megnyitjuk a Bencs Villát, az is egy lehetőség kisebb előadásokra, előadóestekre. Az önkormányzati támogatás a működésben is jelen van. Azt látom, hogy a színház jól gazdálkodik ezzel a támogatással, és kilépett szinte már Nyíregyházáról, hiszen országos versenyeken vesz részt az elmúlt években, és ott komoly elismeréseket kap – szólt az évadnyitó társulati ülésen Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc.

A tavalyi hasonló időszakhoz képest 16 millió forinttal több, 47 milliós a színház bevétele, jelentősen nőtt a megvásárolt bérletek száma, pedig a tanév még csak most indul, csak ezután jelentkeznek az óvodák és az iskolák. Augusztus 24-én kezdődik a VIDOR Fesztivál, amelynek nagy újdonsága, hogy két estén a Kossuth téri nagyszínpadon láthatnak előadást a színházból kiszorult nézők. Ez lesz a Tiéd a világ! és a Legénybúcsú. Közben folynak a tavalyi sikerdarabok, a Sherlock Holmes, a Rózsák háborúja és a Chicago felújító próbái, hogy az új bemutatók mellett a korábbi kedvencek is a közönség elé kerüljenek.

Matyasovszki Edit

(Fotó: Trifonov Éva)