Kevesebb hulladék – Elismerő oklevél a Nyíregyházi Egyetemnek

Az Innovációs és Technológia Minisztérium Elismerő Oklevélben részesítette a Nyíregyházi Egyetemet a 2020. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatán való eredményes részvételéért.  

– A Nyíregyházi Egyetem első alkalommal kapcsolódott az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság által koordinált, szemléletformáló országos programhoz az Európai Hulladékcsökkentési héthez, amelynek európai főszervezője az EWWR (European Week for Waste Reduction). Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A kapcsolódó szervezetek, intézmények és önkéntesek a fenntartható jövő érdekében, szemléletformáló akciók keretében hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újra használatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Most a minisztérium a hulladékcsökkentési hét során végzett munkánkat, szemléletformáló eseményeinket díjazta elismerő oklevéllel, mely nagyon fontos a projektben dolgozó kollégák, hallgatók számára is, intézményünk a környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért való elhivatott gondolkodását tükrözi – tájékoztatott Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. 

A Nyíregyházi Egyetem a 2020. november 23-a és 27-e közötti időszakban minden napra kitűzött egy akciót, amelynek során az alábbi programokkal hívta fel a hallgatók és munkatársak figyelmét a hulladékcsökkentés jelentőségére, így a „Láthatatlan hulladékok - Ne dobj ki! Készíts még egyszer valamit belőlem! Tégy láthatatlanná!" címmel versenyt hirdetett hulladékokból készült alkotásokból. – Majd Dr. Mónus Ferenc, a Környezettudományi Intézet docense, „Hulladékról másképp - mindennapi praktikák" címmel online előadást tartott hallgatóinknak, oktatóinknak. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szelektív hulladékgyűjtést bemutató videóit szervezett program keretében tekinthették meg hallgatóink.  Illetve a „Járd végig Leonardo di Caprio-val az utat!" című dokumentumfilm megnézésére invitáltuk munkatársainkat és hallgatóinkat, hogy rávilágítsunk arra, hogy mit teszünk a környezetünkkel és mit tehetünk érte?!  A program során mottónk volt: „A SZEMÉT IS LEHET KINCS!". Örömmel láttuk, hogy több évfolyam hallgatóit, diákokat, kollégáinkat is be tudtuk vonni az eseménysorozat megvalósításába, különösen nagy sikere volt a hulladékokból újrahasznosításának jegyében készült alkotásokból született kiállításnak – sorolta az elért eredményeket Dobróné dr. Tóth Márta, a Környezettudományi Intézet intézetigazgatója, a program szervezője.  

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem