Két recept az ünnepekre
Ön is megismerheti, hogyan készül a marcipános szaloncukor és a linzerkarika.

Házi marcipános szaloncukor

Hozzávalók: 20 dkg darált mandula, 15 dkg porcukor, 20 dkg étcsokoládé, pár csepp vaníliaaroma, víz.

Elkészítése: Az étcsokoládét vízgõz fölött megolvasztjuk. A darált mandulát összekeverjük a porcukorral – ehhez adunk néhány csepp vaníliaaromát. Evõkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, amíg gyúrható masszát nem kapunk. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk õket az olvasztott csokoládéval. Hûtés után csomagoljuk.

Farkas Fanni

 

Kis linzerkarika

Hozzávalók a tésztához: 250 g BL 55 liszt, 50 g kukoricaliszt, 200 g Vénusz sütõmargarin, 1 db tojássárga, 100 g porcukor, 1 citrom héja, 20 g vaníliacukor, 5 g sütõpor, 1 mokkáskanál citromlé.
Hozzávalók a kenéshez, szóráshoz: 1 db tojás, 200 g lapka mandula, durva morzsa.
Hozzávalók a töltéshez: 400 g barackíz (sütésálló), 1 db narancs, 30 g rum.

Elkészítése: A lisztet, kukoricalisztet, sütõmargarint, sütõport elmorzsoljuk. A porcukrot, tojássárgáját, citrom héját, vaníliacukrot, citrom levét elkeverjük. A kettõt gyúrással összeállítjuk.
Fontos, hogy csak addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Hûtõben pihentetjük, kinyújtjuk, kis hullámos kiszúróval kiszúrjuk. Tojással kenjük és mandulamorzsába forgatjuk vagy beszórjuk. Sütés 175 °C-on. Porcukorral hintjük. Nagyon finom, ha a sûrûbb baracklekvárba reszelt narancshéjat, kicsavart narancslevet, valamint valódi rumot teszünk és így töltjük.

Kollonay István mestercukrász

(Fotó: internet)