Készül Nyíregyháza legnagyobb digitális helyismereti gyűjteménye
Hetek óta csodálatos, régi nyíregyházi képeslapok jelennek meg a legnagyobb közösségi portál különböző oldalain. A levelezőlapok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár digitális archívumának darabjai. A restaurált fényképekben a nyiregyhaza.hu weboldal látogatói is gyönyörködhetnek.

Régmúlt, amikor még vásár volt a Kossuth téren, talyigás járta Nyíregyháza utcáit, a vasútállomás épülete még régi, eredeti fényében pompázott, és Sóstó század eleji hangulatával várta a csónakázókat. Mindezt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár archívumában digitálisan restaurált képeslapokon csodálhatják meg a városlakók.

– A gyűjtemény jelenleg közel 100 ezer dokumentumból áll, gyakorlatilag Nyíregyháza legnagyobb, legátfogóbb digitális helyismereti gyűjteménye – mondta Márföldi István, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Médiatárának vezetője. – Az archívum most jutott fejlődésének abba a szakaszába, amikor már nem a bővítés a legfontosabb feladatunk, hanem az, hogy a gyűjteményt mindenki számára hozzáférhetővé, kereshetővé tegyük. Azt szeretnénk, ha a városlakók mindennapjainak részévé válna az, hogy a Nyíregyháza múltját felidéző fényképekben gyönyörködhessenek.

 

ÉRTÉKES HELYISMERETI GYŰJTEMÉNY

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár digitális helyismereti gyűjteményében megtalálható a Nyírvidék hetilap összes száma 1867-től 1944-ig, a Kelet Magyarország napilap cikkgyűjteménye, a Nyíregyházi Televízió anyagai 2003-ig, a megszűnt Nyíregyházi Rádió teljes hangállománya, a Szabolcsi Szemle folyóirat összes száma 1937–1944-ig, a Hangsúly hangos irodalmi folyóirat összes adása és mintegy 700 nyíregyházi képeslap.

A Móricz Zsigmond könyvtár gyűjteménye jelenleg három szintre tagozódik: a helyi jelentőségű dokumentumokat az intézmény saját szerverein tárolja, az országos jelentőségű helyi eseményekről szóló anyagokat a MANDA adatbázisába, míg a nemzetközi jelentőségű anyagokat a EUROPENA szervereire töltik fel. Ezek az adatbázisok a könyvtár saját webfelületéről is elérhetők.

 

MINDENKI SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐ

 

Az intézmény weboldalára hamarosan felkerül a már digitalizált Határszél, a rendszerváltás idején működő hetilap összes száma, és – a képeslapokhoz hasonlóan – rövidesen hozzáférhetővé válnak a moziplakátok és a műsorkalauzok példányai is. A megyei és városi könyvtár gyűjteménye a http://www.mzsk.hu/digitalis-helyismereti-archivum/ webhelyen érhető el. A legszebb nyíregyházi képeslapokat a nyiregyhaza.hu látogatói is rövidesen megcsodálhatják.