Készül a nyíregyházi társulat a POSZT-ra
Készül a Pécsi Országos Színházi Találkozóra a Móricz Zsigmond Színház társulata. A POSZT szakmai zsűrije a Túl zajos magány című darabot beválogatta a versenyprogramba. Az Ivo Krobot rendezte előadást kétszer is játssza Pécsett a társulat. Az előadás főszereplője Horváth László Attila.

Bohumil Hrabal Túl zajos magány című művét Ivo Krobot rendezésében év elején mutatta be a Móricz Zsigmond társulata. A nyíregyházi teátrumban nagy sikerrel játszották, s az előadás a Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijének tetszését is elnyerte, így a Túl zajos magány bekerült a POSZT versenyprogramjába.

– Óriási megtiszteltetés ez a Móricz Zsigmond Színháznak, nagyon büszkék vagyunk rá – mondta Kirják Róbert ügyvezető. – Erről a meghívásról tudni kell, hogy a magyarországi és határon túli magyar színházak elmúlt évi nagyszínpadi előadásai közül mindössze 6-ot választanak ki a POSZT-ra, s a társulatnak ebbe a 6-ba sikerült bekerülnie a Túl zajos magány című előadással. Kétszer is játsszák a színészek az előadást, erre külön büszkék vagyunk, arra számítanak ugyanis a szervezők, hogy hatalmas lesz az érdeklődés az előadás iránt.

 

„EZ EGY JÓ TÁRSULAT”

 

Az előadás főszereplője, Horváth László Attila azt mondja: ha őszinte akar lenni, az egyik szeme sír, a másik nevet. Nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy már hetedik alkalommal színpadra léphet a POSZT-on, azt viszont sajnálja, hogy a pécsi fellépés óriási rohanás: sok utazás, lejáró próba, két előadás, aztán utazás haza, anélkül, hogy színészként élvezhetné a színházi találkozó hangulatát. Ennek ellenére örül, hogy részt vehet a rangos szakmai rendezvényen, és éppen ezzel az előadással.

– Az már önmagában nagy öröm, hogy Nyíregyháza szinte minden évben jelen van a POSZT-on, ez már régóta tendencia – mondta Horváth László Attila színművész. – Ez azt jelenti, hogy ez egy jó társulat, amely egy bizonyos szint alatt nem teljesít, sőt, sokkal inkább fölötte, hogy így mondjam, szerényen. Ivo Krobot pedig egy mester, egy zseniális rendező. Nagyon boldog vagyok, hogy részt vehetek ezen a színházi találkozón. Örülök, amikor ezt az előadást játszhatom, számomra ez egy olyan jelentős szerep, hogy öröm, ha minél többen látják.

 

KÉT NYÍREGYHÁZI ELŐADÁS

 

A társulat a Pécsi Országos Színházi Találkozón június 9-én lép közönség elé először, a Túl zajos magány lesz a POSZT nyitó előadása. A színészek Hrabal darabjával a pécsi találkozó előtt két alkalommal, június 2-án és 3-án este Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán is közönség elé lépnek.

F. A.

(Fotó: Szánkai Nikolett)