Kerettanterv röplabdához
Alternatív kerettanterv létrehozása és akkreditált pedagógusképzés elindítása is szerepel abban a programban, melyről szerdán kötött megállapodást a Fatum Nyíregyháza–Békéscsaba találkozó előtt a Magyar Röplabda Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség.

A legfontosabb cél, hogy az általános iskolákban minél több gyerek ismerkedhessen meg a röplabdával. A megfelelő szakmai munka érdekében ezer tanító és testnevelő részére képzést indítanak, emellett a röplabda szövetség eszközöket is biztosít a részt vevő iskoláknak. Idén eddig már 210 egységcsomagot osztottak ki, mely labdákat, hálókat tartalmaz. A hároméves program finanszírozásának egy részét a röplabda szövetség vállalta magára, a másik része pedig uniós forrásból valósulhat meg. Az alternatív kerettantervet már jövő augusztusban meghirdethetik.

A gyerekek oldaláról nagyon fontos, hogy célzottan röplabdaalapokkal, grassroots játékos röplabda sportággal ismerkedhetnek meg az iskolában. 1–8. évfolyamról beszélünk, 6 éves kortól 14 éves korig. Ez egy nagyon jó lehetőség a testnevelő tanároknak is, mivel 1000 testnevelő tanár – ha el tudjuk érni ezt a számot, ami szerintem reális – egy 30 órás akkreditált képzés keretében elsajátíthatja a röplabda fontos alapelemeit – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

2019-ig szól ez a program, és nagyon fontos célja, hogy ne kerüljünk hátrányba a TAO-s sportágakkal szemben, ahol folyamatosan nő az utánpótlásban részt vevő gyerekek száma. Így már egészen fiatalon megszerethetik a röplabdát a gyerekek, és több lesz a szakember is, a szövetség ezért is vállal anyagi áldozatot – mondta dr. Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke.

További képekért kattintson a fotóra!

Ami a Fatum Nyíregyháza–Békéscsaba találkozót illeti, a nyírségiek sem tudták megszakítani a bajnoki címvédő több mint egy éve tartó hazai győzelmi szériáját. A vendégek a vártnál könnyebben győztek 3–0-ra. 

Fatum Nyíregyháza–Linamar-Békéscsabai RSE 0:3 (-16, -19, -12)

Dankó László

(Fotó: Szarka Lajos)