Kereső üzemmódban a munkáltatók - Állásbörzét tartottak a Continental Arénában

Kereső üzemmódban a munkáltatók - Állásbörzét tartottak a Continental Arénában
Még jobb a helyzet Nyíregyházán.

Egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség a megyében – ez is kiderült a szerdai állásbörzén. A megyei napilap által szervezett rendezvényen 50 kiállító csalogatta a lehetőséget keresőket a Continental Arénában.

 

Hogyan tudunk munkavállalót találni a munkáltatóknak? Ez lett a meghatározó kérdés az elmúlt évek során a megyében is, szemben a korábbival, amikor jelentős munkanélküliségről szóltak a hírek. A kormányhivatal főigazgatója beszédében azt mondta: a helyzet javul.

Kedvező megyei tendencia

– Jó hírekről kell számot adnom, ugyanis a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők száma is csökken. Olyan munkáltatók jelennek meg, köszönhetően a megyei jogú város vonzásának, amelyeket eddig el se tudtunk volna képzelni. És szerencsére nemcsak megyei, hanem régiós szinten is pozitív változások következnek be – fogalmazott dr. Polgári András. Eszerint a 2018-as év átlagát nézve 245 ezer foglalkoztatott volt a megyében, arányaiban az országos átlagtól alig elmaradva, és bár a nyilvántartott álláskeresők számában még dobogósok vagyunk, és a munkanélküliségi ráta is magasabb az országostól, javuló a tendencia és sok a gazdaságilag inaktív ember, tehát van még potenciál.

Még jobb a helyzet Nyíregyházán

A helyzet még kedvezőbb a megyeszékhelyen, ahol szintén vannak tartalékok a polgármester szerint. A cél az, hogy mindenki találjon megfelelő munkahelyet – s ez fordítva is érvényes. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, az önkormányzat ott van a folyamatok hátterében. – Körülbelül 7600 volt a munkanélküliek száma 2010-ben, ez most 2200 körül van, ez egy nagyon lényeges elmozdulás. Ha még ehhez hozzávesszük, hogy csak ebben az évben lesz százas nagyságrendben új munkahely, és én már látom a háttértárgyalásokból, hogy ez a folyamat folytatódik, akkor ez azt jelenti, hogy Nyíregyháza és az agglomerációja, szinte az egész megye jó lehetőségekkel bír ezen a területen – mondta a Nyíregyházi Televíziónak a polgármester, aki köszöntőjében azt is kiemelte, az önkormányzat elindította a Nyíregyháza hazavár programot.

Fontos a szakképzés

Szerinte fontos a szerepe az oktatásnak is, és a szakmunka népszerűsítésének, bár városunkban jók az eredmények. – Sokat dolgozunk a vállalkozói szférával is együttműködve, hogy népszerűsítsük a szakmákat. Egyre többen jelentkezzenek hozzánk, illetve szép sikereket, versenyeredményeket tudhatunk magunk mögött, de sok tennivalónk van, hiszen nagy a munkaerőhiány és a gazdálkodó szervezetek keresik a jó szakembereket – nyilatkozta szerkesztőségünknek Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

50 kiállító, 500 ajánlat

A keresésre adott kiváló lehetőséget a Kelet-Magyarország által szervezett, már hagyományos állásbörze, ahol az oktatási szféra kínálata mellett többtucatnyi cég, vállalkozás kínált csak szerdán 500 konkrét állásajánlatot. Nyéki Zsolt főszerkesztő hangsúlyozta: azért hozták létre a kiállítást, hogy közvetlenül találkozhassanak a cégek és a potenciális munkavállalók. A sorozatot májusban Mátészalkán folytatják.

(Szerző: Tarczy Gyula)

Fotók: Kohut Árpád