Kerékpáros halálát okozta a 19 éves ittas gépkocsivezető

Éjszakai italozás után ült barátjával gépkocsiba az a 19 éves nyíregyházi férfi, aki ezt követően az egyik lakótelepi úton elgázolt egy kerékpárost, majd a sérült személyt magára is hagyták.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2020. május 23-án az esti órákban társával nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, majd éjjel fél kettőkor beültek mindketten a vádlott gépkocsijába, melyen a világítást sem kapcsolta fel, és így vezette azt a vádlott Nyíregyházán a Korányi Frigyes út melletti szervízúton. Éppen itt tartott hazafelé kerékpárral a sértett is, aki balra akart letérni a vádlott gépkocsija előtt. A vádlott azonban ittassága miatt fékezés nélkül elütötte a kerékpárost, aki a jármű motorháztetejére, onnan pedig az útpadkára zuhant. A sértett másnap a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A vádlott és barátja megálltak ugyan a baleset miatt, de nem szálltak ki a személygépkocsiból, hanem elindultak a helyszínről, ráadásul a sértett összetört kerékpárját is magukkal vonszolták a közvetkező kereszteződésig. Ezután a gépkocsit nyitott állapotban egy társasház előtt hagyták.

Sem a vádlott, sem a vele utazó barátja nem nyújtott segítséget a sérült férfinek.

A baleset azért következett be, mert a vádlott közepes fokú ittas állapotban és a megengedett sebességet túllépve, több mint 60 km/h sebességgel haladt kivilágítatlan gépkocsijával az úton.

Az ügyészség halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a gépkocsit vezető vádlottal szemben. A vele utazó barátja pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kerül a bíróság elé.

A letartóztatásban lévő vádlottal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz és nem kéri a tárgyalás megtartását, akkor a bíróság közel négy év börtönbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el a járművezetéstől és a közügyektől is.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség