Képviselői sorozat: 9. választókerület: dr. Rákóczi Ildikó – Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai

Konzervatív, református keresztény értékrendjét családjából hozta dr. Rákóczi Ildikó (FIDESZ-KDNP), aki egyéni képviselőként már második ciklusban tudja kamatoztatni az egészségügyi pályán szerzett jártasságát, valamint hozzáállását. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar főiskolai docense, tanszékvezetője ugyanis szeret az emberek felé fordulni, és segíteni, ahol tud.

Dr. Rákóczi Ildikó (FIDESZ-KDNP)

A vármegye egy kisebb településéről, Lövőpetriből származik, ahonnan életre szóló útravalót hozott: konzervatív, keresztény értékrenddel bíró családba született, s ez a szülőktől kapott szemléletmód az egész életét meghatározza. Azt mondja, még ha hangzatosnak is tűnik, de szereti az embereket, hisz a jóságukban, és fontosnak tartja mások szolgálatát, magunk és a közösség javára, boldogulására.

Meghallgatja az embereket

Így már nem tűnik véletlennek, hogy 14 évesen az egészségügyi pályát választotta, akkor még a Kölcsey gimnáziumban létezett egészségügyi szakközépiskolai osztály. Abban, hogy védőnő lett, szerepet játszott az is, hogy nem volt teher számára meghallgatni az embereket, megérintették a sorsok, s a családok, gyermekek támogatása lett az egyik hivatása. Mint mondja, ezek a tulajdonságok a képviselői munkájában is segítik.

Védőnői munka, tudományos fokozat

Szegeden végzett az akkori egészségügyi főiskolai karon, majd tíz évig dolgozott területi védőnőként, jól ismeri ennek a hungarikummá emelt, Európában is egyedülálló komplex családgondozási szolgáltatásnak az előnyeit. 26 éve részese a Debreceni Egyetem munkájának,  2018-tól a szülészeti szakirány vezetője, most, 2022-től az Egészségtudományi Kar ápolási és szülésznői tanszékét vezeti Nyíregyházán, főiskolai docens beosztásban. Munkájáért rektori elismerő oklevél, a Debreceni Egyetem Kiváló Oktatója dicséretben is részesült, valamint megkapta a szakma egyik legjelentősebb elismerését, a Pro Sanitate kitüntetést, az egészségügyi ellátás érdekében végzett országos szintű, magas színvonalú tevékenységéért. Tudományos – PhD – fokozata: a Semmelweis Egyetem egészségtudományi területén szerzett minősítés. Szakmájának közösségeiben is aktív, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetség Prevenciós Kutatás-fejlesztési Központjának a vezetője, az Aranypajzs, a „család védelmének tudománya” című tudományos folyóirat társfőszerkesztője.

Bizottsági tagságok

A tágabb közösségért 2014 óta dolgozik, akkor választották először egyéni képviselővé, most a második ciklusának végén jár. – A képviselői munka mellett a közgyűlés tagjaként mindkét ciklusban két-két bizottságnak voltam, illetve vagyok tagja. A szakmámhoz köthető, az egészségüggyel foglalkozó bizottságnak – amelynek a neve változott valamelyest: Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság – már második ciklusban is az elnökeként dolgozom. Korábban tagja voltam a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságnak, most pedig a Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottságnak a szociális mellett. Ami az elég sokszínű választókerületemet illeti, az egyik része belvároshoz közeli, míg több ponton jelentős lakónegyedeket érint, hiszen a Szarvas utcától egészen a Bartók Béla utcáig húzódik, magába foglalja a Kert utca északi oldalán található Malomkertet is.

Futókör és kondipark

– Ennek a városrésznek szinte „jelképévé” vált a tömbbelsőben megvalósított fejlesztéssorozat, hiszen a rekortán futókör és a kondipark is nagyon népszerű. Ennek azért is örülök, mert minden korosztály megtalálja a kedvére való mozgásformát, és kifejezetten fontosnak tartom, hogy példát mutassunk a következő generációknak. Régi elképzelésem, hogy itt egyszer – a településrész nevére utalva – létrehozzunk majd egy kültéri malomjátékot. A Szántó Kovács János utcai kutyafuttatót is rendszeresen használják.

A futókör és a kondipark a Malomkert közösségi terévé vált

Utak, kerékpárutak

– De a választókerület számos pontján zajlott fejlesztés az elmúlt időszakban, ráadásul sok területen. Ha az utakkal kezdjük a teljesség igénye nélkül, minket is érint a nagykörút még hiányzó szakaszának négysávosítása, tehát a belső körgyűrű teljes megvalósítása. Az ennek a záró csomópontjához kapcsolódó Debreceni út fejlesztése is megvalósult, aminek korábban készült el a Kígyó utcai, sokkal biztonságosabb kereszteződése. A kormányzati, ötmilliárdos program része volt többek között a Hadház utca aszfaltozása, ez is régi igény volt, de ne felejtkezzünk el a forgalmas Szent István utca komplex felújításáról sem. Kerékpárutak: a választókerületet több ponton is átszeli a városi, közel 80 kilométeres hálózat Borbányára vezető része. Ez számomra nemcsak a munkába és hazajárás lehetőségét jelenti, hanem az egészségmegőrző szemléletnek és a megelőzésnek is a része, csakúgy, mint a Mozdulj Nyíregyháza! ingyenes önkormányzati programsorozata.

Fejlesztések az egészségügyben

Mintaértékű projekt volt a Csillag utcai egészségügyi központ megszületése

– Külön öröm szakmabeliként számomra, hogy ebben a térségben is kiemelt figyelmet fordított az önkormányzat az egészségügyi intézmények rekonstrukciójára. Amellett, hogy megújultak a malomkerti orvosi rendelők, az egyik leglátványosabb beruházás az úgynevezett kis SZTK, azaz Városi Rendelőintézet méltó felújítása volt. A Csillag utcán pedig egy mintaértékű egészségügyi központ született rendelőkkel, valamint védőnői tanácsadókkal, mégpedig részben abban az épületben, amely az egykori első óvodának adott helyet Nyíregyházán. Egy márványtáblával sikerült ennek a „kisdedóvónak” megőrizni az emlékét.

A Városi Rendelőintézet (kis SZTK) felújítása a teljes város lakosságát szolgálja

Kulturális és közösségi élet

– A köznevelési intézményrendszer megújulássorozata ezt a városrészt is érintette, beleértve az óvodákat, bölcsődéket. E téren pont most születik egy jelentős fejlesztés: egy korábban magánkézben lévő bölcsi épül újjá önkormányzati pályázat következtében modern intézménnyé a Honvéd utcán. Szintén itt található az az Alvégesi Művelődési Ház, amely a közösségi és kulturális élet központja, az egyesületi élet is jól működik, aktív a lakosság, gyakorta veszek részt én is programokon, jubileumi ünnepségeken.

A Honvéd utcán korszerű bölcsőde készül

Fásítás, csapadékvíz

– Közvetett módon szintén az egészségmegőrzés, s a környezettudatosság jegyében érinti a választókerületet a fásítási program, mely pont az interjú hetében is zajlik nálunk. S van még egy fontos infrastruktúra-fejlesztés, ami szerepelt a hírek között. A városi csapadékvíz-elvezető stratégia részeként egy jelentős záportározó épült a Szántó Kovács János utcán, mely nagyban segített a környék gondjainak enyhítésében.