Képregényrajzoló tábor – Idén újdonságokkal is készültek a fiataloknak
Fotó: Trifonov Éva

A fiatal korosztály körében nagy az érdeklődés a képregények iránt, de nemcsak olvasókként, hanem rajzolókként is. Többek között ezért is szervezték meg már harmadik éve újra a képregényrajzoló tábort a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A táborozó rajzolók között sokan követik a manga rajzi világát, de a szuperhősök sem hiányoznak az asztalokról, a legtöbben azonban a saját történeteiket mesélik el.

 

– Az idei évnek ez az egyik újdonsága, hogy Wacom digitális rajzpadokat használunk és gyakorlatilag most már a rajzolók egy része nem papír alapon kezdett el dolgozni, nem is használ papírt, hanem nekiül a rajzpadnak és digitálisan készíti el a vázlatait, az ötleteit, azt javítgatja és formázza – mutatta be az idei esztendő különlegességét Kertész Sándor, a Képremény Kulturális Egyesület elnöke.

Nagy népszerűségnek örvend a Wacom digitális rajztábla a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban szervezett képregényrajzoló táborban. A résztvevő fiatalok a készülék segítségével akár egészen az alapoktól az egész, kész, színes képregényoldalig mindent elkészíthetnek általa, a végtelen javítás lehetőségével. Turóczi Dóra táborozó a kontúrozást készítette épp a rajztáblán, a színezést pedig majd tableten folytatja. Témának pedig igazán akciódús, izgalmakkal teli történetet választott.

– Az én történetem az, hogy a főszereplőnk Henrik, és az ő kalandjai. Főként, hogy hogyan fogja megszerezni az ellenszert, hogy ne kelljen már embervért innia – mesélt képregényéről Turóczi Dóra.

Természetesen a modern eszközökön túl sokan a hagyományos rajztechnikát választják, így van ezzel Kovács Patrik Kristóf is, aki ugyan még csak 8 éves, már a tavalyi esztendőben is részt vett a táborban, a képregényrajzolás igazi szenvedélye.

– A témám A különben megint dühbe jövünk, ebből jött az ihletem. Otthon anyukám mondta, hogy előre csináljam meg, de én nem szerettem volna. Mondtam, hogy inkább türelmesen a képregénytáborban megcsinálom. Összefoglalva, ez nekem egy nagy remény. A képregénytábor nagyon jó tábor, mert érzem, hogy én rajzolónak születtem és nem állhatok meg. Az anyukámtól örököltem az egészet. Bölcsődétől kezdve, 3 éves korom óta már rajzolok – mesélte izgatottan Kovács Patrik Kristóf.

A gyerekek körében nagy az érdeklődés a képregények iránt, de nemcsak olvasókként, hanem rajzolókként is. Többek között ezért is szervezték meg már harmadik éve újra a tábort a Képregény Tárban. Kertész Sándor, a Képremény Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a rajzolók között sokan követik a manga rajzi világát, de a szuperhősök sem hiányoznak az asztalokról, a legtöbben azonban a saját történeteiket mesélik el.

– Harmadik éve megy már ez a tábor és gyakorlatilag nekünk van egy keretünk erre, olyan 15–20 főnél többet nem tudunk fogadni. Ez viszont minden évben megvan, tehát gyakorlatilag mindig telt házzal működünk, és egyszerűen azért nem tudunk több gyereket fogadni, mert foglalkozni kell mindenkivel, egyénileg. Tehát nem arról van szó, hogy itt tömegesen kezdenek maguknak képregényt rajzolni. Vannak nagyon professzionálisan dolgozó fiatalok, akik rendes elképzelésekkel jönnek és ők ezt akarják megcsinálni, jól rajzolnak, nagyon szépen felkészülnek és vannak, akik egyszerűbb rajzi tudással rendelkeznek, de ez sem probléma, mert azt szoktuk mondani, hogy akár kis pálcika figurákkal is lehet történeteket mesélni. Nekik abban segítünk, és akkor így csináljuk meg. Alapvetően már visszajáró vendégeink is vannak, a táborból 7 ember már gyakorlatilag vagy tavaly, vagy tavalyelőtt is volt, úgyhogy ők már ragaszkodnak ehhez a táborhoz, ők ezt várják, hogy mikor kezdődik, és rögtön jelentkeznek is erre – mondta el Kertész Sándor, a Képremény Kulturális Egyesület elnöke.

Kertész Sándor azt is hozzátette, a tábor során minden résztvevő elkészít legalább 1-1 oldalt, ebből pedig folyóirat készül, a pénteki zárónapon pedig ellátogatnak egy nyomdába, ahol a táborozók végigkísérhetik a nyomtatás folyamatát, egy példányt pedig haza is vihetnek emlékként. A Képregényrajzoló táborban profiktól is kaphatnak tanácsokat a fiatalok, hiszen szerdán például Sváb József grafikusművész és képregényrajzoló látogatott el hozzájuk.

Kapcsolódó galéria

Képregénytábor a könyvtárban 2024.