Képezik a határvadászokat

– Már nagyon várom, hogy elkezdődjön a képzés – mondta a  nyíregyházi Sűrű Tamás, aki izgatottan várta, hogy elkezdődjön az első órájuk. A fiatalembert gyerekkora óta vonzza a rendőri pálya. Amikor meghallotta, hogy munkatársakat toboroz a rendőrség, azonnal jelentkezett. – Arra a késztetésre jutottam most, amikor láttam ezt a toborzást, hogy itt a helyem. Igazából korábban már dolgoztam fegyveres testületnél, úgyhogy megmaradt ez a pálya bennem – tette hozzá a fiatalember.

 

Háromezren védhetik a határt

 

Sűrű Tamás mellett a megyében még 70-en főt válogattak ki a jelentkezők közül az induló határvadász képzésre. Ők ma már vigyázzba állva várták az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőjét. 

– A magyar rendőrség vezetése nagy várakozással tekint önökre. Mindannyian tudjuk, hogy a migrációs helyzet fokozódása miatt nagyon sok emberre van szükség az államhatáron, és önöknek a képzést követően az lesz a feladatuk, hogy a határon a szolgálatot erősítsék – így köszöntötte a leendő határvadászokat Pinczésné Kiss Klára rendőr alezredes.

A toborzásra jelentkezők először egy fizikai és pszichikai vizsgán estek át. Aki ezt sikeresen teljesítette, azt válogatták be a képzésre. A kormány döntése alapján a Készenléti Rendőrség Bevetési Osztályát 3 ezer fővel fogják bővíteni a fokozódó migrációs nyomás miatt.

 

Mostantól alkalmazásban állnak

 

Ma országszerte összesen 11 helyszínen 574 leendő határvadász képzése kezdődött el. A folyamatos toborzásnak köszönhetően a többieket ütemezetten fogják oktatni. A hallgatók innentől kezdve alkalmazásban állnak. 

– A képzés első két hónapjában tulajdonképpen már munkaviszonyban állnak a hallgatók, majd a második hónap végén egy vizsgát kell letenniük. Ennek sikeres teljesítését követően a Készenléti Rendőrség állományába kerülnek a hallgatók – mondta el Fehérvári Marietta.

A megye rendőrségi referens hozzáfűzte, a felnőttképzési program az iskolarendszerű képzésen alapul. A résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket szereznek. Ha sikeresen végeznek, májustól már őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre a déli határon.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: police.hu)