Kenyérgondok – Idén tovább romlott a helyzet

Az elmúlt évben a fehér kenyéren 6 forint, a félbarnán 23 forint volt a pékek vesztesége, a vizes zsemlét a nyereséget nem tartalmazó önköltségi ár közelében tudták értékesíteni. A helyzet idén tovább romlott, a Magyar Pékszövetség szerint az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek.


Az Agrárgazdasági Kutatóintézet a 2017-es állapotokról készített jelentése alapján, melyet a szövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozott, a pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét.
A kutatás szerint a fehér kenyér teljes önköltsége 181 forint, míg a pékárut előállítók átlagosan 175 forintért tudták értékesíteni azt. A félbarna kenyérnél ezek az értékek 184 forint és 160 forint, míg a vizes zsömlénél kilogrammonként 252 és 251 forint. A kutatáshoz az alapadatokat sütőipari vállalkozásoktól gyűjtötte be az intézet.

Idén tovább romlott a helyzet

Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség alelnöke elmondta, a helyzet idén a januári jelentős minimálbér emeléssel tovább romlott, később pedig kihívásokkal kellett szembenézni. Szeptembertől 10 százalékos liszt áremelés volt, de a malmok előrejelzése szerint ez novemberben és jövő februárban is folytatódik. Ezeket a költségeket a szakma már képtelen kigazdálkodni.

A túlélés sem biztos

A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel azt a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni, ki több, ki kevesebb sikerrel. Ez a jelenség annyira leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét, hogy nemcsak a versenyképesség alakulásáról, de a túlélésről sem mondhatnak biztosat. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek. A helyzet régóta ilyen, évente rengeteg pékség húzza le a rolót, de most először tudják független, és számokkal is alátámasztott kutatással bizonyítani, milyen súlyos a helyzet. A pékszövetséggel együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében hangsúlyozta, a sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztat, alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is. Ezért a jövőben is támogatják és képviselni fogják a sütőipar helyzetének helyreállítását célzó törekvéseket.

 

Szoboszlai Tibor