Kárpátaljai hangulatok – A Határtalanul program keretében utaztak a Szent Imrés diákok

Grajczárik Adél és Pataki Júlia 7. osztályos tanulók írása.


Iskolánkból, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumból a hetedik évfolyam eljuthatott Kárpátaljára a Határtalanul program segítségével. Utazásunk célja az volt, hogy megismerkedjünk a határon túl élő magyarok szokásaival, kultúrájával. Április 27-én reggel kezdetét vette 5 napos kirándulásunk. A határon való 2 és fél órás várakozás után végre átléphettünk Ukrajna területére.

Utunk első állomása Beregszász volt, ahol a Beregvidéki Múzeumban megismerhettük a város történelmét

Késő délután érkeztünk meg szálláshelyünkre, Viskre. Vendéglátóink nagy szeretettel és finom vacsorával fogadtak minket.

Másnap reggel elindultunk Rahóra, ahol a Fehér- és Fekete-Tisza összefolyását és az Európa közepét jelölő obeliszket tekintettük meg.

Délután idegenvezetőnkkel, a viski Kölcsey Ferenc Középiskola tanárával felfedezhettük Técső látnivalóit, a református és a katolikus templomot. Megkoszorúztuk Kossuth Lajos szobrát, és Kossuth-nótákat énekeltünk.

Kirándulásunk harmadik napján bejártuk a munkácsi várat. Majd rövid buszozás után megmásztuk a Vereckei-hágót, ahol elénekeltük a Honfoglalás című dalt. Útban a szállás felé megtekinthettük a beregszentmiklósi várkastélyt is.

Az utolsó előtti napot Huszton töltöttük, ahol sok erőfeszítés árán jutottunk fel a várhoz, és megismerhettük a város templomait is. Délután a viski tájházban kézműves foglalkozásokon vehettünk részt, és megismerhettük Visk kulturális életét, hagyományait.

A viski Kölcsey Ferenc Középiskolában előadtuk Arany János Rege a csodaszarvasról című elbeszélő költeményét, iskolánk táncosai pedig táncházat tartottak a viski és a nyíregyházi diákok számára. Este a május 1-jéhez kapcsolódó helyi hagyományokat – a májkosár-vivést, májusfa állítást és a szerenádot élvezhettük.

Utolsó nap reggelén fájó búcsút vettünk kárpátaljai vendéglátóinktól, és elindultunk hazafelé.

A kirándulás által évfolyamunk diákjai jobban megismerhették egymást, és szorosabb barátságokat is köthettünk.

Köszönjük szépen Kaszásné Tóth Judit igazgatóhelyettes tanárnőnek, osztályfőnökeinknek, Csernyus Enikő és Mikuláné Már Mónika tanárnőknek, valamint Tarczyné Alföldi Anikó, Barkócziné Filep Judit és Barkóczi Zsolt kísérőtanárainknak és minden pedagógusnak, aki segített a kirándulás megszervezésében és lebonyolításában.

Örök emléket hagyott bennünk ez az út.