Karácsonyra egészséget – sokan jelentkeztek az ingyenes szájonkológiai szűrésre

„Karácsonyra egészséget – szűréssel a rák ellen” néven ingyenes lakossági szűrővizsgálatot szervezett a Nyírségi Hospice Alapítvány és a Nyírségi Egészségközpont Kft. A szájonkológiai szűrésre – melynek fővédnöke a város polgármestere volt – telefonos előjegyzéssel lehetett jelentkezni. Sokan éltek a lehetőséggel kedden, a Szent István utcai központjukban, s mint elhangzott, hasonlóakra a jövőben is lehet számítani.

Szűrések a prevenció jegyében

Már a váróteremben is látszott, hogy sokan érdeklődtek a teljes körű szűrés iránt. A jelentkezők között az egészségügyi szakma jövendőbeli képviselői, a Zay iskola tanulói is ott voltak, ami azért fontos, mert a prevenció fontosságát nekik kell majd közvetíteni a következő nemzedékeknek. A Nyírségi Hospice Alapítvány és a Nyírségi Egészségközpont Kft. fő gondolata az volt, hogy a megelőzést és a szűrések fontosságát próbálják meg minél szélesebb körben elterjeszteni. Ezúttal szájonkológiai szűrést végeztek, de nem előzmény nélkül, hiszen legutóbb prosztatavizsgálatokra koncentrált az alapítvány.

Van rá igény

– A szűrések kivitelezése alapítványunk részéről immár hagyomány. Az elmúlt évben a prosztata szűrővizsgálat volt az, amit kiemelten végeztünk a lakosság körében. Egy hónapon keresztül végeztük ezt a szűrést a férfiak számára, több mint kétszáz ügyfelünk volt, aki igényelte. Ez egy nagyon pozitív érték, mert azt mutatja, hogy igenis van igény erre a szolgáltatásra. Nagyon sok pozitív eredmény volt az, amit kiszűrtünk, s ha már egy ember életét egy ilyen szűrővizsgálattal sikerül megmentenünk, akkor már megérte az egész kivitelezés – mondta kérdésünkre Bákányné Mikó Zita, a Nyírségi Hospice Alapítvány elnöke.

Fontos programok

Az önkormányzattal partnerségben meghirdetett szűrésen Jászai Menyhért is részt vett. A város alpolgármestere kérdésünkre azt mondta, köszöni a lehetőséget, hiszen nagyon fontosak a szűrési programok, amelyeket akár a szakellátás, akár az alapellátás kezdeményez, míg ez esetben egy civil szervezet és egy egészségügyi szolgáltató gondolkodott közösen.

Figyeljünk magunkra!

– Az ember eljut egy bizonyos korba, amikor rájön, hogy az egészségéért a legtöbbet ő maga tehet. Sportolás, mozgás, egészséges táplálkozás – ezt egészítik ki a szűrések, ami segít megelőzni, hogy nagyobb baj alakuljon ki. Mert ahogy az ember idősebb, vagy egyoldalú ülő, vagy éppen állómunkát végez, akkor kialakulhatnak olyan terhelések a szervezeten, ami idővel következményekkel jár. Azt kérem mindenkitől, hogy figyeljen magára, hogy mit tehet a saját egészségéért és ragadjon meg minden olyan lehetőséget, amely arra irányul, hogy a szűréseket tudjuk eszközölni. Ha probléma van, csak akkor menjünk tovább, akkor viszont menjünk szakorvoshoz!

Folytatódnak a lakossági szűrések

Az alpolgármester hozzátette, a szűrések olyan visszaigazolást adhatnak az ember számára, amivel vagy megnyugodhat, hogy egészséges, vagy pedig iránymutatást kap a további vizsgálatokhoz. Jászai Menyhért egyben jelezte, hogy a nyíregyháziak a jövőben is számíthatnak a megelőzés és egészségtudatosság jegyében lakossági szűrésekre.