Kapcsolati erőszak: ne hallgassuk el, ne legyen többé tabutéma!
Fotó: Illusztráció

Még mindig tabutéma, pedig idén is már több száz olyan esetet regisztrált a rendőrség, ami a kapcsolaton belüli erőszak számlájára írható.  A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából konferenciát szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság. Szakemberek és különböző hatóságok képviselői tartottak előadást annak érdekében, hogy az áldozatok merjenek beszélni az őket ért sérelmekről a társadalom pedig ítélje az ilyen cselekményeket.

Zavarodottság, szomorúság, vagy éppen szokatlan ingerlékenység esetén gyereknél, felnőttnél is szóba jöhet a családon belüli erőszak. Ha egy ismerősünk, vagy annak gyereke látszólag megmagyarázhatatlan módon, hirtelen másképp kezd viselkedni, akár erre is gondolhatunk, ezt mondják a szakértők.

Nincs egy konkrét tünet, ami a bántalmazásnak betudható lenne, hanem szerteágazó a kép, amilyen tüneteket tud okozni egy ilyen esemény a gyerek életében. Akár impulzívabb, agresszívabb, az énképe sérült a gyermeknek, a konfliktusokat nehezebben oldja meg, szorongásos panaszok jelentkezhetnek.

– fogalmazott Nagy Adrienn, a Pedagógia Szakszolgálat klinikai szakpszichológusa.

Hogy mégis ki lett kapcsolati erőszak áldozata azt sokszor még a szakértőknek is nehéz megállapítani. A társadalom pedig tabuként kezeli a témát. A társadalomban Magyarországon ennek a megítélése, a nők elleni erőszaknak, illetve a kapcsolati erőszaknak még mindig a család belügyének tekintik.

Még mindig vannak sztereotípiák, előítéletek ezzel kapcsolatban. Egy kicsit rávilágítanak arra, hogy ez nincs így, ezen változtatni kell. Én azt gondolom, hogy az elmúlt években látható módon egyre több figyelmet kap ez a fajta téma és jelzi azt, hogy a társadalom gondolkodásmódja változik, de annak érdekében, hogy ez a folyamat ne álljon meg, hanem továbbra is előre haladjon, ezért fontos az ilyen rendezvény.

– emelte ki dr. Kovács Attila, a megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából rendezett konferenciát. Ezen kiderült, miközben alapvetően csökken a regisztrált bűncselekmények száma, egyre több olyan eset lát napvilágot, ami kapcsolati erőszakkal függ össze. Idén már 100 olyan eset történt Magyarországon, ami a kapcsolati erőszak számlájára írható. Többnyire nő elleni erőszak miatt fordulnak az áldozatok a hatóságokhoz, de volt arra is példa, hogy egy anya úgy megverte a 3 éves gyermekét, hogy a gyermek belehalt a sérüléseibe. A szakemberek Nyíregyházán azt szeretnék elérni, hogy egyre kevesebben essenek áldozatul családon belüli erőszaknak. Az áldozatok merjenek a hatósághoz, szakemberekhez fordulni és a társadalom megítélése változzon ebben a kérdésben.