Kánikulában gyakoribbak a rosszullétek, de a hidegfrontok is okozhatnak problémát!
Nyári rosszullétek

A nyári időszakban a hőség okozza a legnagyobb problémákat. Fontos a fokozott folyadékbevitel, érdemes kerülni a közvetlen, tűző napfényt, ám ha szabadban kell tartózkodnunk, ajánlott valamilyen fejvédőt, kalapot vagy sapkát viselnünk. A fényvédő krémek, olajak használata is javasolt nyáron – erre hívják fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek.

Az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója, Dr. Korcsmáros Ferenc azt mondja, a kánikulában gyakrabban van szükség a mentők segítségére, de a hidegfrontok is okozhatnak problémát.

A hőmérséklet ingadozás és a frontváltás főként a szív-érrendszeri betegségben szenvedőket szokta legjobban érinteni. Vérnyomás-ingadozás, mellkasi panaszok, szívinfarktus közeli állapotok és infarktusos állapotok szoktak ilyenkor nagyobb számban jelentkezni. Az érintetteknek figyelniük kell, hogy a rendszeres gyógyszereik meglegyenek és figyeljenek oda, hogy ilyen időszakban ne terheljék túl magukat.

Az időjárás előrejelzés alapján ezen a héten még tart a hidegfront hatása, marad az enyhébb idő, de a hónap vége felé újra 30 fok körüli és azt meghaladó értékeket mérhetünk majd. Ilyenkor gyakrabban riasztják a mentőket, de akár egy laikus is segíthet azon, aki rosszul lesz. Dr. Korcsmáros Ferenc hozzátette:

A legfontosabb, hogy hűvös helyre vigyük az illetőt. Biztosítsunk megfelelő szellőzési lehetőséget, borogassuk hideg-nedves ruhával a bőrét, homlokát, nyakát. Szellős ruhába öltöztessük, biztosítsunk neki megfelelő mennyiségű folyadékot, de ha a panaszok nem szűnnek, akkor mindenféleképpen orvosi segítséget kell kérni.

Nyáron megnő a balesetek száma is, hiszen a tikkasztó melegben eltompulnak az érzékek, a reakcióidő megváltozik. A nyári időszakban pedig sokan kétkerekű járművekre váltanak – autó helyett biciklivel vagy motorral, robogóval közlekednek. A motoros, robogós balesetek száma is jelentős ezekben a hónapokban; a melegben figyelmetlenebbek az emberek, így sokan nem veszik észre időben a kétkeréken közlekedőket az utakon.