Kánikula a Nyíregyházi Állatparkban – Jeges csemegék, medencék és dagonyázás a forróság ellen

A hőség nem csak az embereket, de az állatokat is megviseli. A Nyíregyházi Állatpark szerencsés helyzetben van, hiszen egy tölgyerdőben található, így az összes kifutóban van árnyékot adó fa, de természetesen az önitatók, és egyes állatoknál a dagonyázó helyek valamint medencék is a hűsölni vágyó állatok kényelmét szolgálják. A Jégvilág Interaktív Állatbemutató lakói pedig kifejezetten fagyos hangulatban élvezhetik a nyarat.

Szerencsés helyzetben vannak a Nyíregyházi Állatpark pingvinjei, hiszen a park dolgozói mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hirtelen jött kánikulát ne érzékeljék. Az országban egyedülálló módon 3 pingvinfajt is bemutat a park Jégkorszak Állatbemutatója, eddig a Humboldt-pingvinek voltak a látogatók kedvencei, most azonban a jégpalotában igazi antarktiszi hangulat fogadja a vendégeket, hiszen király- és sziklaugró pingvinekkel gazdagodott a csapat. Ahogy azt Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezetője elmondta, hűs, tengeri halakkal etetik őket, és noha kint hőség tombol, bent fagyos hangulatban élvezhetik a nyarat is az új lakók.

– Aki ellátogat a 35 hektáros területünkre tulajdonképpen egy nap alatt az egész Földet meg tudja tekinteni, a trópusoktól egészen a sarkvidékig. Ötezer állatunk van, nyilván ötezer igénnyel, ilyenkor a hőség idején mindenkinek mással a kedveskedünk. Van olyan állat, aki egyszerűen dagonyázni szeret, hiszen a rárakódott sárréteg az élősködők és a nap ellen is kiváló védelmet nyújt. Az elefántokat például öntözzük, locsoljuk, és vannak olyan állatok, mint a sarkvidéki fajok, ahol amellett, hogy klimatizálta a kifutórendszerük, különleges jeges csemegével kedveskedünk, vagy akár jeges a birodalmuk, mint a pingvineknek – árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A Nyíregyházi Állatpark szerencsés helyzetben van, hiszen egy tölgyerdőben található, így az összes kifutóban van árnyékot adó fa, de természetesen az önitatók, és egyes állatoknál a medencék vagy a dagonyázó helyek is a hűsölni vágyó állatok kényelmét szolgálják. Az elefántok fürdetése pedig nemcsak a hőségriadó idején fordul elő, bár kétségtelen, hogy az elefántgondozók ilyenkor lényegesen gyakrabban frissítik fel zuhannyal óriás kedvenceiket. Természetesen leginkább a sarkvidék lakóit viseli meg a hőség. A jegesmedvékről mindenki tudja, hogy a hideg égövben őshonosak, és noha számukra sem elviselhetetlen a nyári meleg, de a legforróbb órákban ők is inkább az árnyékban, a klimatizált barlangjukban vagy a medencében tartózkodnak – immár a Jégvilágban.

– Aki ellátogat a Jégvilág Jégpalotájába láthatja, hogy egy nagyon modern, korszerű jegesmedve kifutórendszer áll a rendelkezésére a hófehér mackóknak. Egy klimatizált barlang, különleges tetőrendszerrel. Ilyenkor a nyári időszakban hűtjük a kifutórendszert, és egy kicsit motiváljuk őket, hiszen a víz alatt egy 4 méteres víztükörben meg lehet tekinteni a hófehér bundájú állatokat – mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

Révészné Petró Zsuzsa azt is hozzátette, a délelőttök folyamán általában környezetgazdagító eszközöket szoktak behelyezni a jegesmedvék számára, míg délután jeges csemegét kapnak az állatok, amelyet a megújult, korszerű Jégpalotának hála a látogatókat is élvezettel figyelhetnek.