Kádár, Rákóczi és Hunyadi – Ilyen volt a mai emelt szintű érettségi
„Az esszéfeladatok különösen barátságosak voltak, és a forrásokból sok miden kiderült”– írta egy érettségiző. Ilyen volt a mai emelt szintű vizsga.

Az emelt szintű érettségin összesen 240 percet kaptak a diákok, az I. (100 perc) és a II. (140 perc) részen belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták.

Az egyszerű, rövid választ igénylő feladatsor 12 feladatból állt. Egy-egy feladat több részfeladatot is tartalmazhatott. A szöveges (kifejtendő) feladatok között háromféle típusú kifejtendő feladat van. Volt benne egy rövid feladat, egy hosszú feladat és egy komplex feladat.

Véleményem szerint ha lelkiismeretesen felkészült rá az ember, akkor nem volt nehéz. Kifejezetten jók voltak a második feladatsorban a témák. Összegezve, szerintem nem volt nehéz.

- írta az Eduline-nak egy érettségiző.

Az esszé eladatok különösen barátságosak voltak, és a forrásokból sok miden kiderült, de tárgyi tudás nélkül azért nem volt megoldható.

- írta egy olvasónk.

A feladatok között volt a Kádár-korszakra, Hunyadira, az ázsiai gyarmatosításra és Rákóczira vonatkozó kérdés is. Az első részben például voltak a zsidósággal és a kereszténységgel foglalkozó feladatok is.

- mondta el az Eduline-nak Ádám.

A feladatokkal nem volt gond, de az esszéknél szerintem kevés volt a hely az íráshoz.

- tette hozzá a győri gimnazista.  

 

Forrás: eduline.hu