Kábítószer-ellenes világnap – Kreatív feladatokkal hívták fel a figyelmet a veszélyre

A kábítószer elleni küzdelem világnapján táborozó gyerekeknek szerveztek programokat a Sóstói Múzeumfaluban és a Kis Vakond Gyermektáborban. Kreatív feladatok segítségével hívták fel a gyerekek figyelmét a drogok veszélyeire. A rendezvényen drogkereső kutya bemutatót is volt.


A gyerekek a drogkereső kutya feladataival ismerkedtek meg a múzeumfaluban. De bemutatták „részeg szemüvegen” keresztül mi történik alkoholos befolyásoltság alatt, és a kicsik a dohányzás káros mellékhatásait is megfigyelhették Zsuzsi babán keresztül. Június 26. a kábítószer elleni küzdelem világnapja. Világszerte 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. Magyarországon ez a szám közel tizenhatezer főre tehető, de számuk évről évre növekszik. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai kreatív feladatok segítségével ismertették meg a gyerekekkel a kábítószer káros hatásait.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta:

A kábítószer ellenes világnap környékén nyilvánvalóan ez aktuális és sajnálatos módon ez egy égető problémája a mai társadalmunknak, és égető problémája a fiataloknak is. Akik egy olyan világban vannak amelyben jónak tűnik és könnyűnek tűnik, de azért ez a könnyű információ áramlás megzavarhatja a fejlődő lelkeket agyakat és a fejlődő testet is. Éppen ezért itt nálunk komoly munka folyik civil szervezetek bevonásával arra, hogy alternatívákat mutasson az esetlegesen válságba kerülő fiatalok számára arra, hogy ne a könnyebb dolgokhoz nyúljanak mert később nehezebbé válnak a számukra.

Magyarországon a fiatalok nagy része előszeretettel használ legális és illegális kábítószereket. Számos olyan példa van, amikor nem tudják, hogy ők valójában drogot fogyasztanak. Ezért is tartják fontosnak, hogy minél hamarabb felkészítsék a gyerekeket, és ismertessék velük a káros szokásokat, hogy később elkerüljék a szereket.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Edélyi Ágnes, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke hozzátette:

A világnapoknak mindig az a feladata, hogy felhívja a figyelmet egy adott problémára, egy adott nehézségre, hogy a fókuszpontot odavetítse. Mi most azért a gyerekekkel kezdtük, azért a gyerekeket próbáljuk megkeresni, mert a prevenciót nagyon fontos dolognak tartjuk. Hiszen nem ez a korosztály az aki aktívan szerhasználóként figyelembe veendő terület viszont, ő belőlük lesz néhány év múlva azok a fiatalok akiket esetleg megkínálnak, megkísértenek. És nagyon fontosnak tartjuk, hogy megtanulják ilyen fiatal korban azt, hogy nemet tudjanak mondani adott helyzetben.

A gyerekek élvezték a kreatív ismertető feladatokat, de nem csak az illegális szerekkel találkoztak, hanem legális tudatmódosítókkal is.

Koji Gábor tanuló kiemelte:

Az tetszett nekem a legjobban, hogy a kutya megmutatta hol van a kábítószer és így hogyha az ember valahova be akar csalni egy kábítószert akkor a kutya megkeresi és akkor nem tud kábítószert bevinni.

A Kábítószer Egyeztető Fórum felhívja a szülők figyelmét, hogy tudatosítsák a gyerekekben, miért nem szabad tiltott szereket használni.


Horváth Kíra