Júlia Fürdő: az önkormányzat elkötelezett a megoldás mellett

A Júlia Fürdő másfél évvel ezelőtt zárt be az energiaárak emelkedése és súlyos műszaki hibák miatt. Az önkormányzat és a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. intenzíven dolgozik a megoldáson, jelenleg műszaki és gazdasági felmérések folynak a fürdő felújításáért és gazdaságos üzemeltetéséért. Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy bár a megoldás jelentős pénzügyi és időbeli erőfeszítést igényel, mindent megtesznek a fürdő újranyitása érdekében.

A Júlia Fürdő másfél évvel ezelőtti bezárása fontos téma a város életében, ennek megfelelően az önkormányzat igyekszik minden tőle telhetőt megtenni annak érdekében, hogy megmentse az ikonikus intézményt. Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. igazgatója hangsúlyozta, a fürdő bezárásának okai között az energiaárak robbanásszerű emelkedése és több műszaki probléma is szerepel, mint azt már többször lenyilatkozta ő, valamint a város polgármestere is. Az elmúlt időszakban rendszeresen tájékoztatták a lakosságot a fürdő nehézségeiről, amelyek közül két fő megoldásra váró probléma emelkedik ki.

„Az egyik a kút problémája, amit abban az 1960-as években fúrtak és amely mára műszakilag teljesen elavult és vízhozama jelentősen lecsökkent. Nem képes elegendő vizet biztosítani a fürdő vízigényének kielégítéséhez. Korábban a társaság vezetése többször megpróbálta felújítani a kutat, javításokat végeztek rajta, de ezek csak késleltetni tudták a kút műszaki állapotának romlását, megakadályozni nem. Az egyetlen megoldás az, hogy újra kell fúrni a kutat”

nyilatkozta Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. igazgatója. A kút problémája mellett a műszaki eredetűek is ellehetetlenítik a fürdő újranyitását. A másik fő probléma ugyanis statikai természetű, amely a zuhanyzók és mellékhelyiségek vizesblokkjainak hibás szigeteléséből ered. A 2007-ben elvégzett szakszerűtlen felújítás éveken keresztül nem volt észrevehető, ám az utóbbi időben komoly problémákat okozott, és az épület biztonságát is veszélyezteti. A vezető hangsúlyozta, jelenleg egy műszaki, illetve párhuzamosan egy gazdasági felmérés is zajlik, ami arra keresi a választ, hogy a létesítményt hogyan lehet felújítás után gazdaságosan és energiahatékonyan üzemeltetni, amellett, hogy megfelelő minőségben szolgálja ki a vendégeket.

„Az utóbbi időben több negatív visszhang jelent meg a közösségi médiában a Júlia fürdő újraindítása kapcsán, sőt, úgy tudom, hogy tüntetést is szerveznek emiatt. Ezt nem igazán értem, hiszen a társaság vezetése jelenleg is sokat dolgozik azon, hogy elkészüljön a részletes műszaki felmérés és a szükséges tanulmányok a Júlia fürdő üzemeltetéséhez. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megtaláljuk az ideális megoldást a fürdő újranyitására. Úgy gondolom, alaposan tájékoztattuk a közvéleményt a jelenlegi helyzetről, ezért nem értem, miért van szükség politikai célokra felhasználni a Júlia fürdőt, és miért szerveznek tüntetéseket és egyéb megmozdulásokat”

emelte ki az igazgató.  Az igazgató hozzátette, a fürdő továbbra is Nyíregyháza tulajdona és a Sóstó-Gyógyfürdő Zrt. üzemelteti, ahol jelenleg állagmegóvást végez a társaság. Az önkormányzat továbbra is elkötelezett a Júlia Fürdő megmentése mellett, ám a műszaki problémák megoldása komoly pénzügyi és időbeli erőfeszítéseket igényel.