Jótékonysági koncert a Társszékesegyházban
Jótékonysági hangversenyt rendezett a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház csütörtökön este. A közreműködő-fellépő a Cantemus Gyermekkar volt a templomi koncerten.

Az első szóra igent mondott Szabó Dénes, a Nemzet Művésze vezetésével a Cantemus Kórus az Önkormányzat megkeresésére, hogy egy jótékonysági hangverseny keretei között emlékezzünk a veronai buszbaleset áldozataira, illetve segíthessük a hozzátartozókat forintjainkkal is. A rendezvény ugyanis ingyenes volt, de a kijáratnál mindenki adakozhatott, melyet összegyűjtve a városvezetés az Ökomenikus Segélyszervezetnek továbbít.

 

Az összefogás ereje

 

Erre is utalt köszönő beszédében dr. Kovács Ferenc polgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

– A mai este az együttérzésről, a másokra való odafigyelésről, támogatásáról, adakozásról szól, és talán önmagunkról is, hogyan viszonyulunk egy ilyen tragédiához. A bánat, a szomorúság, az együttérzés kifejezése az, hogy eljöttek erre a jótékonysági estre, hogy nem csak lélekben, hanem készek tettekkel is, az összefogás erejével – amely Nyíregyházán oly gyakran megnyilvánul – a gyászoló családok mellé állni – mondta.

 

Szívesen adunk

 

Az Önkormányzat túl azon, hogy megszervezte ezt az alkalmat, más esetekben is gyakran segít, legyen szó például kárpátaljai testvéreinkről, és a nyíregyháziak is: magánszemélyek, akár önkormányzati cégek, vállalkozások egyaránt, több területen.

 

Partnerség

 

A római katolikus egyház azzal is támogatott, hogy befogadta a rendezvényt, méltó helyet biztosítva ennek a különleges alkalomnak, mely egyszerre volt az adakozás és az emlékezés ideje.

– Egy egész országot sokkoló tragédia, a veronai buszbaleset szomorú emléke, s mindnyájunkat megérintő fájdalma gyűjtött ma egybe bennünket, és az a vágy, hogy kifejezzük a szolidaritásunkat az érintett gyászoló családtagokkal itt, Nyíregyházán. Papként, lelkipásztorként, emberként engem is megdöbbentett ez a baleset, és szentmisében emlékeztünk már az elhunytakról, most pedig készségesen adunk otthont ennek a ma esti jótékonysági koncertnek – fogalmazott a fohászkodás előtt Tóth László, a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház plébánosa.

 

Méltó repertoár

 

A Cantemus Kórus pedig – amely szintén gyakran jótékonykodik, legutóbb például a „Jónak lenni, jó” karitatív program keretében a református templomban adott hangversennyel – az áldozatok emlékére és a hozzátartozók vigasztalására – a zenetörténet lélekemelő, megnyugvást hozó műveiből énekelt.

 

Még segíthetünk

 

Aki nem vehetett részt ezen az estén, de segíteni szeretne, továbbra is megteheti, ha jelzi ezen szándékát az adomany@nyiregyhaza.hu e-mail címen.

Tarczy Gyula

(Fotó: Szarka Lajos)