Jótékonysági futást szerveznek az endometriózissal élő nők, családok javára
Jótékonysági futást szerveznek az endometriózissal élő nők, családok javára

Az endometriózissal élő nők, családok javára szervez jótékonysági futást az országos Női Egészségért Alapítvány támogatásával a most alakuló nyíregyházi szervezet. Augusztus 11-én reggel 8 órától lehet regisztrálni a sóstói Erdei Tornapályán. Az esemény védnöke dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója, nőgyógyász főorvos, aki több kollégájával is a rendezvény mellé állt.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a  hashártyát  érinti, ami belülről béleli a  hasüreget  és beborítja a kismedencei szerveket. Az endometriózis meglehetősen gyakori betegség, becslések szerint a nők 6–10 százalékában fordul elő. Hazánkban 200 ezer körül lehet az érintettek száma. Van, aki vállalja, más még küszködik bajával.

 Elindult kéthavonta az Endóklub, amiatt, hogy az érintettek találkozzanak és beszélgessenek. Lássák, hogy nincsenek egyedül! Támogatja őket egy nagyobb alapítvány, támogatja őket lényegében mindenki, mert ebben a betegségben elzárkózik az ember, de ha kicsit is felvállalja, rájön, hogy nagy segítséget tudnak nyújtani az emberek és elfogadóbbak

– nyilatkozta Porkoláb Lászlóné, a Nyíregyházi Endometriózis Klub alapítója.

 

A nyíregyházi klub a Keskeny utca 16. szám alatt, az Új Nemzedék Központjában kínál találkozási lehetőséget, előzetes facebookos egyeztetés után. Az augusztus 11-ei, vasárnapi jótékonysági futóakció kiváló lehetőség arra, hogy a betegek találkozzanak egymással és orvosokkal, információt gyűjtsenek a kezelés módjáról és lehetőségeiről, a megfelelő életmódról és táplálkozásról, az Erdei Tornapályára szervezett eseményen.

Dr. Adorján Gusztáv:

 Nagyon örülök a kezdeményezésnek, fontos, hogy a sajnos sokakat érintő betegségre, kezdeti tüneteire ezzel a rendezvénnyel is felhívjuk a figyelmet, mert ha időben diagnosztizáljuk az endometriózist, kisebb beavatkozások szükségesek a kór leküzdésére, s a gyerekvállalásnál sem lesz akadály.