Jön az I. Nyíregyháza Rally, a belvárosba (is) érkezik a 150 raliautó

A rali különleges világa várhatóan mindenkit magával ragad majd az idei esztendőben Nyíregyházán. Izgalmas és látványos versennyel novemberben érkezik az I. Nyíregyháza Rally. A nézők és a drukkerek testközelből megcsodálhatják majd a 150 versenyautót, a Tokaji úti vásártéren lesz a szervizpark, a Kossuth téren a rajt és a cél, és egy gyorsasági szakasznak is – a belvárosi utakat fogja érinteni – helyet ad majd a város.

Számos izgalmas és látványos pillanatot ígér november 9. és 11. között az országos ralibajnokság zárófutama, az I. Nyíregyháza Rally. Bár a verseny igazi kuriózum lesz a város életében, hiszen most rendezik meg először, de a sportnak itt is van már múltja. Egykoron ugyanis őrületesen népszerű és sikeres volt a Cordatic, a Taurus, később a Nyírség néven futó raliverseny, ekkor volt a legendás Ferjáncz Attila, dr. Tandari János kettős fénykora is. Az I. Nyíregyháza Rally-val most a Zemplén Rallyk hangulatát szeretnék visszahozni, amit 2001-ben szerveztek meg először, zömében aszfaltos utakon. Azonban valami oknál fogva folyamatosan nem volt része a bajnoki sorozatnak, hol volt, hol nem volt. Most azonban Nyíregyházában sikerült megtalálni azt a várost, amely méltó házigazdája tud lenni egy ilyen versenynek.

Nyíregyháza a verseny központja

A gyorsaságik a zempléni hegyek között és a tokaji borvidéken lesznek, a verseny központja pedig a szabolcsi megyeszékhelyen, ugyanis minden ilyen jellegű versenyhez szükség van egy úgynevezett Host City-re, vagyis vendéglátó városra, amelyhez kötődni fog az egész rendezvény.

Ebben az esetben pedig Nyíregyházára esett a választás – tájékoztatta szerkesztőségünket Őry Tamás, a rendezvény társrendezője, aki hangsúlyozta, itt jelölik ki november 9-ére az első gyorsasági szakaszt is.

A belvárosi utakat fogja érinteni

– A városvezetéssel és az összes hatósággal együttműködve, közösen egyeztetve próbáltunk kijelölni egy olyan útvonalat, ami a belvárosi utakat fogja érinteni. Ez nyilvánvalóan egy időre lezárásokat fog eredményezni, viszont abban bízunk, hogy olyan élményt nyújt majd, ami feledteti a városlakókkal az ezzel járó kellemetlenségeket. Amíg azonban nem jelenik meg a versenykiírás – egy hónappal a verseny előtt fog megtörténni –, minden útvonal titkos, pont azért, hogy senki ne tudjon jogosulatlan előnyhöz jutni. Annyi azonban már most nyilvános, hogy a városban öt és tíz kilométer közötti távot kell majd teljesíteni.

A belvárosi gyorsasági szakasz mellett, a Kossuth téren lesz a verseny hivatalos rajtja és célja, tehát ott fognak áthajtani a céldobogón a versenyautók. A raliverseny központi területe, vagyis a szervizpark pedig a Tokaji úti vásártéren – KGST piac – kap majd helyet. Minden reggel onnan indulnak el a versenyautók a gyorsaságikra, és oda fognak visszatérni este – esetenként akár még napközben is, hiszen egy-egy úgynevezett kör után a versenyzőknek lehetőségük lesz arra, hogy a szervizparkba visszatérjenek, a szerelők átnézzék az autójukat, és kisebb javításokat megtegyenek.

Izgalmas programok a nézőknek

– A szervizparkban is szeretnénk vendégül látni az érdeklődőket. Olyan programokat is megvalósítunk majd, ami a családoknak, szurkolóknak izgalmas lesz, de szintén ott találkozhatnak a versenyzőkkel is, beszélgethetnek velük, autogramot kérhetnek, fotózkodhatnak, vagy megnézhetik a versenyautókat közelről.

Szurkolói pontok is lesznek

– Szeretnénk a verseny során, az egyes gyorsasági szakaszokon úgynevezett szurkolói pontokat is kialakítani, ahonnan a legjobban lehet majd nézni a rendezvényt. Arról, hogy ezek pontosan hol lesznek, mindenkit időben fogunk tájékoztatni az I. Nyíregyháza Rally műsorfüzetében, illetve az esemény weboldalán is. Számunkra az a legfontosabb, hogy a versenyzők és a nézők jól érezzék magukat, Nyíregyháza jó házigazda legyen, és a környékbeli lakóknak is tudjunk nyújtani egy plusz szórakozási lehetőséget. A raliverseny és a turizmus mindig is összekapcsolódott. Éppen ezért be akarjuk mutatni a szabolcsi megyeszékhelyet, Zemplént, Tokajt, hiszen ezek nagyon szép helyek, ide érdemes visszajönni.

Akár Európa-bajnoki futam is lehet

– Kormánygarancia van arra, hogy 2019-től öt évig Európa-bajnoki futamokat rendezhessünk, amire hazánkban még nem volt példa. Ehhez komoly előírásokat kell teljesíteni, ezért a novemberi első találkozónk már Európa-bajnoki színvonalú és úgynevezett kandidáló lesz. A nemzetközi szövetség illetékesei mindent árgus szemekkel fognak figyelni sportszakmai és egyéb szempontokból. Ha a nemzetközi megfigyelők és a nemzetközi autó-motorsport szövetség elégedett lesz a versennyel, akkor bekerülhetünk a jövő évi versenynaptárba és jövő évtől itt Európa-bajnoki futam valósulhatna meg. Akkor pedig ezek a versenyek már az Eurosport műsorára kerülnének, ennek jelentőségét aligha kell méltatni. Nemcsak a verseny, hanem Nyíregyháza és a régió is bemutatkozhatna.

 

Bruszel Dóra