Jól működnek az új buszok – A Bánkisok is megbizonyosodtak róla!

Az új CNG-üzemű autóbuszok működési elvét és a töltőállomást mutatták be a Bánki Donát Szakiskola tanulóinak az Észak-magyarországi Közlekedési Központ munkatársai. Az elnyert uniós projektnek köszönhetően a cég történetében egyedülálló fejlesztéssel a 41 darab autóbusz már négy hónapja járja Nyíregyháza utcáit.


Nyíregyházán a helyi közösségi közlekedés fontos problémája volt az elöregedett és környezetszennyező járműpark. Az önkormányzat 100 százalékban támogatott uniós pályázatot nyert el a szolgáltatás minőségének javítására. A projekt keretében 41 db CNG autóbusz beszerzésére került sor. A fejlesztésnek köszönhetően a mintegy 80 darabos helyi járműállomány átlagéletkora 14,4 évről 5,7 évre csökkent.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A projekttel az Észak-magyarországi Közlekedési Központ történetében egyedülálló fejlesztésben vehet részt, a buszok már négy hónapja járják Nyíregyháza utcáit.

Örömmel fogadták az utasok

Ujj Zsuzsa PR vezető elmondta, az utaskiszolgálás, környezetvédelmi és városképi szempontból is komoly előrelépés a projekt. A buszvezetők munkáját is nagyon sok technológiai megoldás segíti, de az egész utastér légkondicionált, van wifi, de rámpa is a kerekesszékes közlekedés megkönnyítésére.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Teljesen biztonságos, környezetkímélő a technológia és a járművek motorjai Euro-6-os követelményeknek felelnek meg. Koromkibocsátás egyáltalán nincs, és a zajterhelés is minimális. A gázüzemű buszok egy töltéssel 400 kilométert tudnak megtenni, a technológia garantálja a járművek biztonságos üzemeltetését is.

Az önkormányzat is elégedett

Pató István a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője bevallotta, izgatottak voltak, amikor a buszok elindultak és beüzemelték a töltőállomást, hiszen egy teljesen új technológiát vezettek be. Mára nagyon jók a tapasztalatok és a városlakók visszajelzései is. Az üzemeltető behangolta a rendszert, így az önkormányzat is elégedett.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A szolgáltatási színvonalat javító intelligens közlekedési rendszerek, a korszerű utas tájékoztatás is további fejlesztéseket igényel, amely szintén részét képezi a projektnek. A szakemberek fontosnak tartják, hogy a jövő generáció, kiemelten a gépjármű-technológiai szakirány felé orientálódó fiatalok is megismerjék ezeknek a korszerű autóbuszoknak a működési elvét, üzemeltetését, ezért hívták meg a Bánki Donát Szakiskola tanulóit a töltőállomásra.


Szoboszlai Tibor