Javult a levegő minősége Nyíregyházán – Fellélegezhetünk!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát, hogy az előző napon, 2018.11.10.-én a levegőminőség javult és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke nem érte el a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson: 

2018.11.08.-án: 79,7 μg/m3
2018.11.09.-én: 81,9 μg/m3 volt.
2018.11.10.-én: 34,0 μg/m3 volt.

Vasárnap a ködös, párás reggelt követően a legtöbb helyen napos időre számíthatunk, de északon, északnyugaton több felhő lehet az égen, viszont csapadék továbbra sem várható, legfeljebb hajnalban néhol ködszitálás fordulhat elő.
Hétfőn is többfelé párás, ködös reggelre ébredhetünk, napközben viszont sokfelé napsütéses, enyhe időre van kilátás, de északon, északkeleten lehetnek tartósabban felhős területek. Csapadék továbbra sem várható. A délies szél a Dunántúlon élénk, nyugaton erős lehet.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Együttműködésüket előre is köszönjük.