Javaslatok, figyelemfelhívás és tiltás, hogy ne romoljon a levegő minősége
Javaslatok, figyelemfelhívás és tiltás, hogy ne romoljon a levegő minősége

Múlt pénteken, lapunk megjelenése napján a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a Szmog-riadó Bizottság. Nem sokkal később azonban megszüntették, hiszen jelentősen javult a levegő minősége Nyíregyházán. Nemcsak, hogy a riasztási határérték, hanem az egészségügyi határérték 40 százalékára csökkent le a napi érték – tájékoztatta szerkesztőségünket a kormányhivatal illetékes főosztályvezetője. A probléma azonban bármikor jelentkezhet az időjárás változásával, ezért a Zöld Akciócsoport – a Város-Kép Nonprofit Kft.-vel való együttműködés következő írásos fejezeteként – a Levegő Munkacsoport (levego.hu) anyagai alapján újabb tájékoztató anyagot ajánl a városlakók figyelmébe, amit közleményekkel egészítünk ki.

Tiszta levegőben nagyobb valószínűséggel kerül el a fertőzés, és kevésbé súlyos tünetekkel jár a betegség, mint szennyezett levegőben. Az égetésből, gépjármű-közlekedésből származó, légszennyező apró részecskéken megtapad és órákon keresztül fertőző maradhat a vírus.

Mindenki tehet érte

 

Ezért kérjük, tegyen a tiszta levegőért a következőképpen:

–         Szabadban ne égessen avart, se kerti hulladékot, se mást! Helyi rendelet is tiltja.

–         Semmiképpen se fűtsön hulladékkal! A hulladékégetést szintén jogszabály tiltja.

–         Lehetőleg ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal! Ha csak így tudja otthonát melegen tartani, akkor csak száraz tűzifát használjon.

–         Minél kevesebbszer használjon benzines, dízeles járművet!

–         Ne dohányozzon, és másokat se tegyen ki a dohányfüstnek!

Mérgezés, veszélyeztetés

Szemetet éget? Megmérgezi a környék levegőjét! Ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, háziállatait és a környezetét! Nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely akár rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat. A hulladékégetés jogsértő tevékenység is, 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, sőt adott esetben bűncselekménynek is minősülhet. A kéményt is tönkreteszik a füstgázokba kerülő savak. Egyetlen, hulladékkal tüzelő, hulladékot égető háztartás, kisüzem kilométeres körzetben tudja elszennyezni a levegőt.

Kis kupacból nagy baj

Kerti hulladékot, avart éget? Egy átlagos kupac (100 kg) elégetése során keletkeznek PM10 anyagok (10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék):  1,7–4,9 kg (= 1,7–4,9 milliárd µg), melyek kb. 90 millió köbméter levegőt szennyeznek el egészségügyi határérték felett. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén. Azonnali hatás: asztmás roham, légúti irritáció, szív- és érrendszeri zavarok. Tartós hatás: rákkeltő, immunrendszer-károsító, szívinfarktus, agyérgörcs, tüdőgyulladás. Egészségügyi határértéke 50 µg/m3.

Kárt okozó szennyezés

Az ultrafinom részecskék (PM2,5) hazánkban évente mintegy 11 970 ember idő előtti elhalálozását okozzák az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi jelentése szerint. A szennyezés okozta kár hazánkban évente eléri a nemzeti összjövedelem (GDP) 19%-át az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A legveszélyesebbek az ún. ultrafinom részecskék, melyek a tüdőből 20 perc alatt közvetlen a véráramba jutnak, és okoznak súlyos elváltozásokat, érrögképződéshez járulnak hozzá. (Forrás: levego.hu.)

Mit tehet Nyíregyházán?

Komposztáljon! Aprítson! Tegye barna kukába! Szállítsa el! Hova lehet szállítani nagyobb mennyiségű kerti hulladékot tiltott égetés helyett Nyíregyházán? Ingyenes átvétellel ide, a hulladékudvarokba: Korányi F. u. 3., +36-30/257-1857; Kerék u. 1., +36-30/257-1859. Ügyfélszolgálat: 42/508-374, 42/508-364, 42/508-369.

A lakosság is sokat tehet

A lakosság nagyon sok mindent tehet annak érdekében, hogy a levegő szennyezettsége csökkenjen, vagy ne növekedjen. Elsősorban a helyes fűtési móddal. Akinek van vegyes tüzelése és gázfűtése, az lehetőleg a vegyes tüzelést ilyenkor ne használja – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

Kerüljük az autózást!

Amikor a Széna téri mérőállomáson a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon meghaladta a 100 µg/m3-t, a Városháza Sajtószolgálat közleményében arra hívta fel a figyelmet, a szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb. Ezért délután 17.00 órától délelőtt 11.00 óráig  érdemes lehetőleg kerülni a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. Különösen a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek veszélyeztetettek, lehetőleg ők kerüljék a szabadban való hosz­szabb idejű tartózkodást. Egyben a közlemény megjegyzi: a légszennyezettség romlását elkerülendő, amennyiben lehet, kerüljék a személygépjárművek (főként dízelüzeműek) használatát.

Folyamatosan tájékozódhatunk

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat hon­lapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http: //ftvktvf.zoldhatosag.hu/) folyamatosan tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.