Járműtüzek – Javasolt időközönként ellenőrizni az autók műszaki állapotát
Fotó: Szarka Lajos

Idén eddig, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 21 járműtűz keletkezett, ebből 13 személygépkocsit érintett. Az ilyen tüzek leggyakoribb oka műszaki meghibásodás, illetve elektromos zárlat. Ezek kialakulásának veszélye bármely autó esetében fennállhat, viszont fontos tényező a megelőzés szempontjából a gépjármű jól karbantartott állapota.

Márciusban újabb lépéseket tett a katasztrófavédelem hazánk és a vármegye lakosságának védelme érdekében. Legújabb fejlesztéseik közé tartozik az új tűzoltó gépjárművek és eszközök beszerzése, melyekkel a szakemberek még hatékonyabban tudnak intézkedni veszélyhelyzetek, tűz- és balesetek esetén. Idén eddig, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 21 járműtűz keletkezett, ebből 13 személygépkocsit érintett.

– Érkezett egy-egy vadonatúj MAN típusú tűzoltó gépjármű fecskendő, ami semmiben sem különbözik a régebbi járművektől, ugyanazokkal a felszerelésekkel rendelkezik. Némely esetben elektromos vonatkozásban bizonyos előrelépés van, de ugyanazokat a feladatokat kell a tűzoltóknak ezzel a járművel is végrehajtani, mint a régebbiek – nyilatkozta Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

A járművek esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, illetve az utastérben keletkezik. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok, valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. Fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Olyan eset is előfordulhat, hogy egy rágcsáló a motortérbe szabadulva fontos vezetékeket rongál meg, amik szintén növelik a tűz kockázatát. Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása.

– Magyarországon a személygépjárművek vonatkozásában nem kötelező kézi tűzoltó vagy hordozható tűzoltó készülék készenlétben tartása, de nagyon ajánljuk. Nagyon jó kis eszköz a keletkező tüzek megelőzése, illetve a kisebb tüzek eloltása vonatkozásában – emelte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Ahogy azt Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes is elmondta, célravezető tűzoltókészüléket tartani a gépjárműben, hiszen egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas például egy kézi porral oltó tűzoltó készülék, amely nem foglal nagy helyet. Érdemes tudni, hogy a jól karbantartott gépkocsiknál kisebb a járműtüzek esélye. Amennyiben ilyen esetet látunk, tapasztalunk, azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét.