Japán napot rendeztek a Krúdy Gyula Gimnáziumban
Az eseményen vetélkedő keretében több nyíregyházi középiskola diákja mérte össze a szigetországgal kapcsolatos tudását. A résztvevők megízlelhették továbbá a japán gasztronómia különlegességeit.

Rizs, zöld tea, cseresznyevirág, kimonó, harcművészet. Néhány olyan kifejezés, amelynek hallatán valószínűleg mindenkinek elsőre Japán jut eszébe. Pedig a szigetország sokkal több látnivalót rejt magában, lakói pedig komoly kulturális és történelmi hagyományokat őriznek.

 

Megismerni a japán értékeket

 

– A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium a japán értékek megismerése céljából szervezett egész napos programot a város középiskolái számára – emelte ki Chriszt Gyula, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

A diákok legtöbbje szerint sok a különbség a magyarok és a japánok között. Követendőnek leginkább a japánok rendezettségét tartják, akiket egyébként sokkal szorgalmasabbnak is gondolnak, mint honfitársainkat.

 

Gasztronómiai különlegességek

 

Az egész napos program során a szervezők mellett további öt oktatási intézmény diákjai képviseltették magukat a szigetországgal kapcsolatos játékos vetélkedőn. A résztvevők mindezek mellett megkóstolhatták a japán konyha különlegességeit, mint például a wasabis rizst, a japán piskótát, de különféle zöld teákat is ízlelhettek. A nap folyamán Japánban járt diákok beszéltek a szigetországi élményeikről, de előadást is hallhattak az érdeklődők az ország mindennapjairól, hagyományairól, kultúrájáról. De volt harcművészeti bemutató, kimonóverseny, íjászat és gésafutás is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)