Itt éhesen senki nem maradt! - Világraszóló Tirpák Fesztivált szervezett Nyíregyháza
Gasztroélmény, hagyományőrzés és közösségi ünnep. Idén is megtelt a Kossuth tér illatokkal és látogatókkal. A szombati fesztiválon több tucat főzőcsapat készítette el a hagyományos tirpák ételeket. Kósa Krisztián séf már évek óta rendszeres résztvevője a programnak. Azt mondja, azért is teszi ezt, hogy egyrészt őrizzék a hagyományokat, de legalább ennyire fontos az oktatás is. Ezúttal a nyíregyházi Sziget Hotel csapatának tagjaként teljes menüsorral érkezett, 3 üstben 700 adag ételt készítettek el.
– Fontosnak tartjuk a Tirpák Fesztiválon, hogy egyrészt őrizzük a hagyományokat, másrészt pedig a részvétellel a tanulóink is tapasztalatot szerezzenek. Készültem egy tirpák paszulylevessel, de lesz lecsós csülkös galuska, káposztás csirke, valamint többek között mákos lepény is. A finom ételek megkóstolása mellett a gyerekek részt vehetnek mustkészítésben, valamint kukoricamorzsolásban is.
Százötven ételkülönlegesség és színes kulturális programok
A kétnapos eseményen több mint százötven ételkülönlegességet, valamint színes kulturális programokat kínáltak a látogatóknak. Ősszel ezzel a fesztivállal indul a város nagyrendezvényeinek sorozata.
– Ez egy olyan gasztrofesztivál, amelyen a hagyományos ételeink kerülnek a középpontba. Népszerűségben is dobogós helyen van, hiszen jó az időzítés: vége a nyárnak, de még kellemes az időjárás. Ez egy nagyon jó alkalom a kötetlen beszélgetésekre is
– hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.
Az egyik első hely a Nyíregyházi Televízióé
Talán még most sem hiszik el a Nyíregyházi Televízió munkatársai, de a serleg és az oklevél bizonyítja: főétel kategóriában első helyezést értek el a 2025-ös Tirpák Fesztiválon. A csapat hagyományos módon készített, gazdagon fűszerezett és mesésen tálalt csülökpörkölttel vette le a lábáról az István András mesterszakács vezette zsűrit. Azt mondják, visszajáró versenyzői lesznek a fesztiválnak. Rutkai Áron, a televízió munkatársa kiemelte, jó volt a hangulat, így minden bizonnyal visszajáró résztvevői lesznek a fesztiválnak.
Vasárnap ugyan esős napra ébredt Nyíregyháza, de ez nem akadályozta meg a versenyzőket, hogy a beharangozott vadgasztro fesztiválra elkészüljenek a finomságok. Őz, szarvas, vaddisznó. Finomabbnál finomabb ételek és ízek várták a látogatókat a Kossuth térre, ami – a szombathoz hasonlóan – a hét utolsó napjára is igazi látványkonyhává változott.


