Itt a mai cikuságbomba: alpaka csikó született az állatparkban!

Családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark alpakáit: az apróság már látható az Andok-kalandok kifutórendszerében.

 A kis csődör 8 kg-al született, s körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó-– mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. A jelenleg 1 hónapos állat,  a vele 7 tagot számláló alpaka csapatot követi mindenhova és már ismerkedik a társaskifutó többi lakójával, a tapírokkal és kapibarákkal.

 Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”.

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik,itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.