Itt a jó idő, a legtöbben ilyenkor cserélik vagy cseréltetik le az abroncsokat
Rendőrségi tanácsok a tavaszi átállásra.

A közelmúltban, március végén a megyei Baleset-megelőzési Bizottság együttműködő partnereivel szervezett tavaszi átállást segítő közlekedésbiztonsági családi napot városunkban.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság mobil műszaki vizsgaállomásán a fékeket és a futóműveket díjmentesen vizsgálták, a gyerekeknek volt közlekedésbiztonsággal kapcsolatos színező és kirakó, a nagyobbak motor-szimulátort is kipróbálhattak.

Közben pedig megérkezett az igazi tavasz, a jó idő – tömegével jelennek meg az autósok a gumisoknál. Berregnek a kerékkulcsok, előkerülnek a nyári abroncsok. Ugyan sokan már februárban, márciusban lecserélték a téli gumikat, az igazi roham mégis most várható. A szakemberek azt mondják, a kopott gumit érdemes újra cserélni; a törvény szerint legalább 1,6 milliméter profilmélység esetén érdemes felrakatni a régi szettet.

Bartók László, az MRFK Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt fővizsgálója elmondta:

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy elég sok gépjárművezető úgy dönt, hogy a tél után, már az elhasználódás határán lévő téligumival még a nyarat is végigvezeti. De ez nem jó, hiszen a téli gumi egész másképp viselkedik, mint a nyári gumi.

Érdemes többek között az ablaktörlőlapátok, a klíma állapotát, valamint a fékeket és a lengéscsillapítókat is ellenőrizni, valamint felkészülni a sofőröknek: a jó idő miatt egyre több a motoros az utakon.

És ha már kétkerekű járművek, a rendőrség azt kéri a kerékpárosoktól is, fokozott figyelemmel közeledjenek és tavasszal is használjanak láthatóságot biztosító tartozékokat!