Ismét ölt a szén-monoxid – 12 éves gyermek veszítette életét a tragédiában

Ismét ölt a szén-monoxid – 12 éves gyermek veszítette életét a tragédiában
Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja az ügyészség azt a kisnaményi nőt, aki szabálytalanul használta a vegyes tüzelésű kályháját, minek következtében a szén-monoxid visszaáramlott a lakásba, és a nő 12 éves fia meghalt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott két gyermekével élt a kisnaményi szoba-konyhás lakásukban, melynek fűtésére egy vegyes tüzelésű vaskályhát használt.

A kályha rossz műszaki állapotban volt, azt több helyen sárral tapasztották meg, a tetején lévő fémlap pedig keresztirányban megrepedt. A kályhához a vádlott készíttetett házilag egy füstcsövet, ami derékszögben csatlakozott a falhoz, pedig azt szabályosan ívesen kellett volna kialakítani. A kályhában a vádlott műanyag flakonokat, zacskókat, illetve bútorlapot is elégetett. Mindezt tetézte, hogy a kémény már évek óta nem volt kitisztítva. A felsorolt szabálytalanságok miatt a füstcsőben nagy mennyiségű korom rakódott le, miáltal rendkívül leszűkült a cső keresztmetszete. Ráadásul a műanyag dolgok elégetése miatt a korom meg is szilárdult a csőben.

2018. január 26-án este a vádlott a sértettet, illetve 17 éves nővérét egyedül hagyta a lakásban, míg ő hozzátartozóját látogatta meg a kórházban. A sértett a kályha melletti ágyon elaludt, és a lakásba visszaáramló szén-monoxidtól mérgezést szenvedett. Fel is ébredt, azonban ráesett a forró kályhára, amitől megégette magát, majd a szoba közepére zuhant, és a füstmérgezéstől elhalálozott. Nővére segíteni próbált rajta, de ő is elájult a mérgező gáztól.

A vádlott gondatlansága vezetett a vádirat szerint a halálos eredményhez, mert tudnia kellett, hogy a kémény tisztításának elmulasztása, a szabálytalan füstcső használata, illetve a nem megfelelő tüzelőanyag halálos eredményt idézhet elő, mindezek ellenére nem intézkedett ennek elkerülésére.

A törvény szerint öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki gondatlan emberölés miatt. Az ügyészség azt indítványozta, hogy felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje a bíróság a vádlottat.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség