Ismét fákat ültettek Nyíregyházán – Öt korai juharral gazdagodott a város zöldfelülete
Fotó: Trifonov Éva

Csütörtökön folytatódott a polgármesteri faültetési program a városban. Öt darab korai juhart ültettek el a Sarkantyú és a Kossuth utca kereszteződésében. Ez Nyíregyháza egyik forgalmas szakasza, a fák szűrik majd a port és a zajcsökkentésben is segítenek.

 

Újabb fákkal gazdagodott Nyíregyháza zöldfelülete csütörtökön, az ültetésben Petró Árpád, a városüzemeltetési társaság ügyvezetője és dr. Ulrich Attila alpolgármester is segített. A városszépítő munka kiemelt feladat a NYÍRVV számára, többek között karbantartják az utcabútorokat, kétmillió négyzetméteren nyírják a füvet, de a faápolási és természetesen a faültetési munkálatokban is részt vesznek.

„Tovább folytatódik a városban a dr. Kovács Ferenc polgármester úr által kezdeményezett „Ültess egy fát a holnapért” fásítási akció, amely keretén belül most a Sarkantyú utcán ültettünk ki öt darab korai juharfát. Ezzel is szeretnénk még zöldebbé, még szebbé és még élhetőbbé tenni Nyíregyházát” – mondta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Folyamatos a fásítás

Az elmúlt időszakban a Bujtosi Városligetben, a jósavárosi Robinson dombon és a Stadion utcai új kondipark mellett is ültettek el fákat Nyíregyházán. A fásítási program már jó ideje tart, lassan az új helyszínek megtalálása jelent feladatot.

„Már most tényleg úgy kell keresnünk a helyeket, ahova lehet még fákat ültetni. Nagyon fontos, hogy a közműtérképet mindig egyeztetni kell, mert a mélyre növő gyökerek miatt megfelelő távolságot kell tartani a földben lévő közművektől. Most találtunk egy helyet itt, a Sarkantyú és a Kossuth utca kereszteződésében, ahol nem voltak már fák nagyon hosszú ideje. Itt nagy a forgalom, a Sarkantyú utcán az átmenő forgalom, a Kossuth utcán meg aztán főleg. Ezért ide magas növésű, nagy lombkoronájú fákat ültetünk, hogy egyrészt szűrje a port, másrészt, hogy a zajszintet csökkentse itt az átmenő forgalomban” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A fákat különböző felajánlásokból és az önkormányzat saját forrásaiból finanszírozzák. A munka nem áll meg, a rövid és a hosszú távú tervek között is szerepel a faültetés, így ősszel újabb fákkal gazdagodik majd Nyíregyháza zöldfelülete.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Kossuth utca-Sarkantyú utca sarkán