Iserlohni vendégek és dohányszelencék
Már csütörtökön délután megkezdődtek a nyíregyházi városnapi programsorozat rendezvényei. Idén jubileumi évfordulóról is megemlékezünk, hiszen 25 éves Nyíregyháza és Iserlohn testvérvárosi kapcsolata.

A megyei levéltárban bemutatkozott Iserlohn levéltára, Mint a város emlékezete jelmondattal. A vendégeket Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte, majd Lars Sonnenberg, a német levéltár gyűjteményéről és tevékenységéről tartott előadást.

Ezt követően a Jósa András Múzeumban az Iserlohni Múzeum kiállítását nyitották meg Iserlohni dohányszelencék címmel. Az érdeklődőket dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte. A kiállításon megjelenő tubákosszelencék terjesztették el igazán a német város nevét. A cinkpát gálma előfordulása kínálta a lehetőséget a sárgaréz árucikkek iserlohni előállításához. Az iserlohni tubákosszelence-gyártás valószínűleg 1750 körül vette kezdetét. A hétéves háború kapcsán az iserlohni tubákos szelencéken a háborút II. Frigyes diadalmeneteként ábrázolták. A látogatók a szelencéket május 9-éig, a kiállítás tablóit pedig június 14-éig tekinthetik meg.