Irány Rió!
Hazatért Csehországból Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló a 10. helyen végzett egy nemzetközi versenyen, és teljesítette az olimpiai kiküldetési szintet.

Teljesítette az olimpiai kiküldetési szintet, így ott lehet jövőre Rióban Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló 1 óra 24 percen belül teljesítette a 20 kilométeres versenyszámot, és bár egy perccel elmaradt egyéni csúcsától, így is tizedikként ért célba az erős mezőnyben.

– Örülök a hétvégi eredménynek, hiszen ezzel eldőlt, hogy biztosan indulhatok jövőre Rióban. Nagyon nagy megkönnyebbülés mindez, hiszen még 1,5 év van hátra az olimpiáig. London előtt csak az utolsó hónapokban tudtam teljesíteni a szintet, most viszont így nyugodtan készülhetek. Sajnos három héttel a verseny előtt influenzás lettem, egy hétig magas lázam volt, és ez rengeteget kivett belőlem. Így is 15 kilométernél még az egyéni csúcson belül voltam, de a végére elfogyott az erő. De nem aggódom, az országos bajnokságon esélyesként indulok majd, és szeretnék is nyerni – mondta Helebrandt Máté.  

Eddig négy magyar atléta kvalifikálta magát a 2016-os ötkarikás játékokra. A Nyíregyházi Sportcentrum vezetése abban bízik, további szabolcsi sportolók jutnak majd ki az olimpiára.

– Vas László szakágvezető közölte velem az információt, hogy már van egy olimpikonunk. Várjuk a további jó híreket! Az atléták közül többen is esélyesek, bár Bakosi Péternek 229 centiméternél húzták meg magasugrásban a szintet, és Szikszai Róbertnek is jóval 60 méter fölött kell dobnia diszkoszban, de bízunk bennük – mondta Sitku Ernő, a Nyíregyházi Sportcentrum élsport igazgatója. 

Helebrandt Máté sokat nem pihenhet, rövidesen már Békéscsabán áll rajthoz az országos bajnokságon, a fő versenye pedig nyáron az Universiadé lesz. 

– Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást, hiszen nélkülük Máté nem tudna felkészülni és elutazni a versenyekre. Nyíregyháza és a szponzorok is végig mellette álltak, ennek is köszönhető, hogy kijutott második olimpiájára. Abban bízunk, méltón képviseli majd a város színeit Rióban – mondta Helebrandt Zoltán, a versenyző édesapja. 

Dankó L.