Irány az elit - az EYBL döntőjébe jutott az U20-as kosárlabda együttes

Felnőtt és U20-as bajnoki Miskolcon, majd utazás Pécsre az EYBL csoportmeccseire. Itt két nap alatt további négy(!) meccs várt a Nyíregyháza Blue Sharks kosarasaira. Akik között volt aki az U16-os, volt aki az U18-as és volt aki a felnőtt keret tagja. Így együtt alkottak maradandót, mert a kolozsvári és a szolnoki torna után Pécsett is remekeltek. Legyőzték a londoni majd a szolnoki csapatot, majd jöhetett a fináléba jutásért vívott találkozó az olasz Rimini ellen. 

- A harmadik negyed második felében komoly hátrányban voltunk, de a játékosok elhitték, hogy fordíthatnak. Védekezést váltottunk, és a hajrában megnyertük a mérkőzést, ezzel kivívtuk, hogy ott lehetünk az éprilisi döntőben - mondta Sitku Ernő, a csapat edzője. 

A fináléban a Kaunas, a Tallin, a Minszk, a London és az NBA Afrika csapatainak neve mellett ott a Nyíregyházáé is. 

- Nagyon fárasztó sorozat van a hátunk mögött, de sikerrel vívtuk meg a mérkőzéseket. A döntő pedig már hab a tortán, de előtte idehaza a bajnokságban is szeretnénk a nyolc közé jutni - mondta Demeter Ádám játékos. 

Siska János szerint az eredmény a szisztematikus munkának köszönhető. 

- Három éve, az élvonalból való kiesés után elhatároztuk, hogy saját nevelésű fiatalokra építünk. Most beérni látszik a munka, látható a fejlődés, és nemzetközi szinten is jó eredményeket érünk el - mondta Siska János, a felnőtt csapat vezetőedzője. 

Az együttes a hosszú hétvégén mindössze egy vereséget szenvedett, az NBA Afrika csapatától. Itt olyan játékosok szerepelnek, akiket a tengerentúlról választottak ki, és mindannyian szerződéssel rendelkeznek az amerikai egyetemi bajnokság egy-egy csapatától. Tőlük talán ki lehet kapni...