Irány a paralimpia!
A jövő héten utazik a riói paralimpiára Veres Amarilla. A nyíregyházi kerekesszékes vívó Világkupán végzett már az első háromban, most az egyik legfiatalabb versenyzőként teher nélkül utazhat a játékokra.

 Az utolsó edzések egyikét végzi Veres Amarilla. A kerekesszékes vívó élete első paralimpiájára készül. Párbajtőrben két magyarnak szoríthatunk, a nyíregyházi sportoló mellett Krajnyák Zsuzsa is ott lesz a másik ágon, így legjobb esetben a fináléban is találkozhatnak. Amarilla mindössze 23 esztendős, két éve kezdte a kerekesszékes vívást, így óriási meglepetés, hogy a világranglistán a 9. helyen áll, és ezzel kiharcolta a paralimpiai indulás jogát. Egyáltalán nem izgul a verseny miatt.

- Ugyanúgy edzünk mint a világkupa versenyek előtt, úgy érzem jó formában vagyok, Elmegyünk, vívunk, majd hazajövünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarországot képviselhetem majd Rióban, életem eddigi legrangosabb versenye lesz. Nem csak magamért, a klubomért, a hazámért küzdök majd, hanem azokért a fogyatékkal élőkért is, akik nem lehetnek ott a paralimpián – mondta Veres Amarilla.



Edzője, Pákey Béla bízik abban, hogy sikerül majd jó eredményt elérni, de nem akar terhet rakni versenyzője vállára.

- Amikor elkezdtük a közös munkát, tudtam, hogy kijutunk majd a paralimpiára, de arra nem számítottam, hogy ilyen gyorsan. Ez az eredmény jót tehet Amarillának és a kerekesszékes vívás népszerűsítésének is - mondta Pákey Béla az NYVSC vívó mestere.

A fogyatékkal élő sportolók seregszemléjén 43 fős magyar sportolói delegáció vesz részt, ekkora létszámú egyéni versenyzői csapat soha nem indult még Magyarországról. Nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy Veres Amarilla csapattársa, Tarjányi István is ott legyen Rióban, de őt csak az elmúlt hónapokban minősítették át másik sérülési kategóriába, ahol azóta szép eredményeket ér el, de már nem kvalifikálhatta magát. Amarilla viszont csapatban is indul, szeptember 13-án és 15-én szurkolhatunk neki.

Dankó László