IPOSZ: vonzóbbá teheti a szakképzést az új oktatási stratégia
A várhatóan 2020-ban bevezetendő új stratégia célja, hogy megfelelő képzés nélkül ne kerüljenek ki fiatalok az szakiskolákból. (Fotó: internet)

 Vonzóbbá teheti a szakképzést a fiatalok számára az új, osztrák mintára kialakított oktatási stratégia - mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön. 

 

Németh László hozzátette: a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat ötéves technikumok váltják fel, a képzés alatt minden diáknak jár ösztöndíj és a tanult szakmájukat vállalatoknál gyakorolva munkajövedelmet is kapnának majd.
    

Magyarország feléli munkaerő-tartalékait, így az új szakképzési stratégia a gazdasági igényeket veszi alapul - hangsúlyozta.
    

Elmondta: közel másfél éves egyeztetések és a munkáltatói igények felmérése után körvonalazódott a várhatóan 2020-ban bevezetendő új stratégia, amelynek célja, hogy megfelelő képzés nélkül ne kerüljenek ki fiatalok az szakiskolákból. Az új ösztöndíjrendszer által motiválni szeretnék a diákokat, a tervek szerint a támogatás egy része teljesítménytől függően jár majd a diákoknak - fűzte hozzá. 
  

 

  A stratégia részeként orientációs évet vezetnek be majd, így a bizonytalan diákoknak egy évük lesz eldönteni, hogy milyen szakmunkásképzést válasszanak - jegyezte meg Németh László.

/MTI/