Ingyenes nyílt napot szervezett a megváltozott munkaképességűek számára a Mentorház

Konzultációkkal, fejlesztőfoglalkozásokkal, hasznos tanácsokkal várta a Mentorház a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokat január 11-én délután. A nyílt nap keretében a fiatalok betekintést kaptak a ház munkájába és kipróbálhatták az intézmény különböző szolgáltatásait. A tavaly novemberben átadott, innovatív intézmény célja a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés segítése, az arra rászoruló fiatalok fejlesztése, mentorálása által.

A Mentorház első ingyenes nyílt napja keretében fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokat fogadott. A tavaly novemberben átadott innovatív intézmény szakmai előadások keretében betekintést nyújtott egyedülálló mentorállás programjának működésébe. Kiss Katalin szociális mentor, aki a munkahelyek feltérképezése és a munkára való felkészítés témakörben tartott előadást, elmondta, olyan nagy nyíregyházi cégekkel van együttműködésük, mint a Michelin vagy a LEGO. Hozzátette, a munkáltató által megjelölt vagy kigondolt munkaterületeket ugyanolyan részletességgel térképezik fel, mint a programban részt vevő munkáltatókat, elmondta, az is előfordul, hogy ők ajánlanak munkaköröket.

Szeretnénk, ha nemcsak a munkáltató ajánlana munkaköröket, hanem mi is, olyanokat, amik lehet, eszükbe se jut. Ne 6, 8 vagy 12 órás foglalkoztatásban gondolkozzanak, hiszen 4 vagy 6 órában is tudja a szakembereket segíteni egy megváltozott munkaképességű fiatal. Sokkal hatékonyabban tudja a munkaidejét kitölteni egy szakember, ha van segítsége, és ezzel jól jár a munkáltató, az ottani munkavállaló és az is, akit mi közvetítünk ki, azzal, hogy megoldja a problémákat, és segíti a feladatokat

– nyilatkozta Kiss Katalin szociális mentor. A nyílt napon pszichológiai konzultációra is volt lehetőség, emellett a neurofeedback tréninget is kipróbálhatták az érdeklődők. A neurofeedback egy olyan tükör, amelynek segítségével láthatóvá válik az agy elektromos működése. A terápia az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban. A fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített jeleket, és amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a képzett tréner beállításokat végez az agy harmonikus működése érdekében.

– A neurofeedback tréning tulajdonképpen egy új tanulási eljárás, amelynek segítségével az egyén problémáin tudunk segíteni. Az agyra elektródák kerülnek fel, egy olyan optimális célfrekvenciát próbálunk keresni, amelynek segítségével az agy a legoptimálisabban tud működni. Az átalakítási folyamat kb. 5-6 hónap, ennyi ideig tart egy tréning

mondta Csipkés Szilvia, a Mentorház szakmai vezetője. A neurofeedback tréning kipróbálása után a résztvevőket pilatesóra várta. Az ingyenes konzultációk és foglalkozások hasznos tanácsokkal szolgáltak mindazok számára, akik munkaerő-piaci elhelyezkedésük kapcsán segítségre és fejlesztésre szorulnak. Jövőbeni programjaikról Facebook-oldalukon, vagy mentorallas.hu honlapjukon tájékozódhatnak.