Ingatlanpiac – Bővülő kínálat a használt ingatlanok terén
Fotó: Illusztráció

Közel 30 százalékos kínálatbővülés volt tapasztalható a használt ingatlanok terén a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az első félévben. Az új lakások iránti kereslet 20 százalékkal csökkent, a kiadott építési engedélyek száma pedig közel 40 százalékkal.

Közel 30 százalékos kínálatbővülés volt tapasztalható a használt ingatlanok terén a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az első félévben. Az új lakások iránti kereslet 20 százalékkal csökkent, a kiadott építési engedélyek száma közel pedig 40 százalékkal.

Az országoshoz hasonlóan gyenge volt az első félév a nyíregyházi ingatlanpiacon. Lakásvásárlóból sokkal kevesebb van, mint az elmúlt években. Vélhetően azok a hirdetők, akiknek 2023 első félévében muszáj volt eladni ingatlanukat, nagyobb mértékű árcsökkentésre kényszerültek. Nyíregyházán 13 százalékkal csökkent az árindex. Az elmúlt egy hónapban megállt az esés. Az agglomeráció kicsit jobban teljesített, hiszen ár-érték arányban kedvezőbb ingatlanokat vásárolhatnak a potenciális vevők.

– A nyíregyházi ingatlanok iránti kereslet ugyan az első félévben jelentősen csökkent, de ez most kezd megtorpanni és kezd egy kis élénkülés is megjelenni. Ennek oka az, hogy a CSOK és Babaváró január elsejétől megszűnik és ennek hatására várhatóan szeptember-októberben, annak aki szeretné még ezt igénybe venni érdemes új lakások után nézni, és megtalálni azt az ingatlant, amelyre adott esetben ezeket az otthonteremtési támogatásokat fel tudja venni – emelte ki Balogh Béla, a nyíregyházi Duna House Búza téri irodáját működtető VG Ingatlanstúdió Kft. ügyvezető igazgatója.

Közel 30 százalékos kínálat bővülés volt tapasztalható a használt ingatlanok terén a vármegyében. Nyíregyházán az eladó, használt lakóingatlanok átlagára a felújítandók esetében 460 ezer, a felújítottak esetében 550 ezer forint négyzetméterenként. Az új lakások iránti kereslet 20 százalékkal csökkent, a kiadott építési engedélyek száma közel 40 százalékkal. Balogh Béla, a nyíregyházi Duna House Búza téri irodáját működtető VG Ingatlanstúdió Kft. ügyvezető igazgatója szerint  ebben lehet élénkülés, mert a városba települő cégek és a vidékről a vármegyeszékhelyre költözők arányának növekedése, továbbá az otthontermetési támogatások év végi kifutása generálja majd az új lakások iránti igényt. 

– A négyzetméterenkénti árak sajnos Szolnokkal egyetemben országosan az egyik legalacsonyabbak, körülbelül 700 ezer forint négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy itt még most érdemes új lakást vásárolni, főleg azoknak, akik esetleg az ország ezen részére települnének és költöznének, vagy akik most szeretnék még igénybe venni az otthontámogatási kedvezményeket. Ezt érdemes októberig megtenni, hiszen körülbelül 60 nap a hitelelbírálás, ezt év végéig csak akkor tudják kihasználni ha október, november környékén már adásvételi szerződést kötnek adott esetben – hangsúlyozta Balogh Béla.

A friss kormányrendelet értelmében jövőre módosul a Babaváró és CSOK támogatás rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy január 1-től használt lakás vásárlására többé nem vehető igénybe a CSOK, csakis a listában szereplő preferált kistelepüléseken és ott is csak korszerűsítéssel, bővítéssel egybekötve.