Influenza – Jobb a helyzet
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népegészségügyi Főosztály csak minimális növekedést regisztrált a megyében mért influenza aktivitással kapcsolatban. Az országos szinten mért megbetegedés gyakorisága kétszerese a megyeinek. Hiába járnak még sokan az orvoshoz, a növekedés nem számottevő.

A múlt heti megyei adatok szerint a lakosság körülbelül 16 százaléka fordult orvoshoz vírusfertőzés panaszaival.

– Ugyanezzel van a feleségem otthon. Ő is nyugdíjas, de ő nem jött el az orvoshoz. Valószínűnek tartom, hogy én is elkaptam tőle – mondta Szekeres János.

A 60 éven felüliek körében is terjed az influenza. A legérintettebb korosztály azonban a gyerekek. A Nemzeti Influenza Laboratóriumba küldött vizsgálatok viszont azt bizonyítják, hogy több esetben összekeverik az influenzát a náthával és csak influenzaszerű tünetekkel jelennek meg az orvosnál.

 – Külön kell választani! Az A típusos influenza magas lázzal, izomfájdalommal, levertséggel jár, míg a megfázás hőemelkedéssel jár, általános rossz közérzettel, de izomfájdalom kevésbé jellemzi. Igazából mind a két esetben a tüneteket kezeljük. Láz esetén lázat csillapítunk, köptetőt adunk, illetve pihenést javasolunk a betegnek. Antibiotikumra ilyenkor szükség nincs. Antibiotikumot csak szövődmény gyanú esetén szoktunk javasolni – mondta dr. Gulyás Gábor, háziorvos.

Kiemelte, hogy az influenza védőoltással megelőzhető. Körzetében 400-500 beteget oltottak be. Ha pedig valaki elkapja a vírusfertőzést, nagyon fontos, hogy kipihenje magát. A legfrissebb adatok azonban azt mutatják, hogy hiába járnak még sokan az orvoshoz, megyei szinten a növekedés nem számottevő.

Szilágyi Bella Brigitta