Ilyen volt az idei Tirpák Fesztivál – Összefoglaló a két napról

Hétvégén rendezték meg a VI. Tirpák Fesztivált Nyíregyházán. A gasztrorendezvény idén is két napos volt, összesen több mint 20 ezer adag étel fogyott el. A főszerep a hagyományos tirpák ételeké volt, első nap a profik, második nap az amatőr csapatok mutatták be főzőtudományukat. Az önkormányzat 2500 almás puffanccsal kedveskedett a résztvevőknek, amelyet a sipkaysok készítettek el.


Már szombaton kora reggel megtelt a Kossuth tér. Volt, aki nem csak az ebédjét, hanem a reggelijét is a Tirpák Fesztiválon fogyasztotta el. A városvezetés célja a rendezvénnyel a közösségteremtés volt és a hagyományok ápolása.

Több lábon áll ez a rendezvény. Elsősorban a hagyományaink megtartása a gasztronómiában, illetve a néphagyományok területén fenn a színpadon. Másrészt a magyar gasztronómiának a széles rétegére kitekintve egy olyan rendezvényt akart a város tartani, ahol olcsón kóstolhatnak számos ételt.

– mondta el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Több mint 60 féle ételt kóstolhattak a rendezvényre ellátogatók. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményei is részt vettek a főzésben.

Én azt gondolom, ezek nagyon jók. Nyíregyházának számos nagy rendezvénye van és a sorban ez is egy. Ez számunkra jó lehetőség, hiszen a lakossággal találkozhatunk, illetve az embereknek is jó lehetőség, mert szeretnek kijönni a térre, jól érezni magukat, egy jót enni, inni. Ez mindig jót tesz a lelkünknek, nagyon jó rendezvények ezek.

– mondta el Herczku Máron, a Bencs László Szakközépiskola igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Az ételek különlegessége az volt, hogy igazi, hagyományos tirpák módon készültek. Szakács Pál, a Kállay Rudolf Szakközépiskola pincér szakoktatója elmondta, ők felkeresték a falusi néniket és mindent az általuk elárult praktikákkal szerint készítettek el.

Az idősek úgy csinálták, hogy igazi disznózsírral főztek. Akinek volt mangalicája az azzal, akinek nem, az rendes disznó zsírral. Abba fonnyasztották le az igazi toka szalonnát. Ebből csinálták a tepertőt, ebbe pirították meg a hagymát és ezt keverték össze a sztrapacskával. Ez készült el most.

– tette hozzá Szakács Pál.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A rendezvény híre és sikeressége országos szinten is elterjedt, volt olyan is, aki Békés megyéből érkezett Nyíregyházára azért, hogy megkóstolja a területünkre jellemző népi ízeket.

Mi Békés megyéből, Kondorosról érkeztünk, úgyhogy a kondorosi betyárok üdvözletét hozzuk ide Nyíregyházára. Jelenleg a paszuly levest kóstoljuk, illetve szeretnénk majd csörögét különféle lekvárokkal és mindent megkóstolunk, amit csak lehetséges.

– mondta el Szabó Ildikó.

Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2500 almás puffancsot készített Nyíregyháza Önkormányzatának megbízásából, dr. Ulrich Attila személyesen kínálta meg a résztvevőket.

 

Kanócz Rita