Így gondozzák télen a növényeket, melyek tavasztól őszig díszítik városunkat
Fotó: Trifonov Éva

Folytatódik a hideg, mely egyes növényeknek nem kedvez, ilyen a leander is. Szerkesztőségünk a NYÍRVV Tüzér utcai telephelyén járt, ahol megtudtuk, hogyan gondozzák télen a növényeket, de arról is tájékoztatást kaptunk, hogy a kertészmérnökök milyen virágágyás alakzatokkal készülnek a tavaszra, melyek remélhetőleg idén is Nyíregyháza üde színfoltjai lesznek.

74 darab dézsa, ebből 65 leander és 9 pálma telel a NYÍRVV egyik fóliasátrában. A növények mind Nyíregyháza tereit díszítik tavasztól őszig. A hidegebb évszakokban gondosan ápolják őket, hogy sok ideig tudják szépíteni városunkat.

„A kertészmérnök kollégák egész télen foglalkoznak velük. Ennek megvan a szakmai előírása, hogy hogyan kell a leandereket átteleltetni, ezt ők precízen mindig elvégzik a téli időszakban” – nyilatkozta Dicső Péter közterület-kezelési igazgató.

A háztartásokban is kedvelt növény

A leander sok városlakó háztartásában is egy kedvelt növény. Télen a legtöbben a teraszukra viszik, hiszen az a különösen hideget – így az elmúlt napok mínuszait – nehezen viseli.

„Én azt gondolom, hogy a leanderek, melyek jól vannak kezelve és télen is megkapják azt a tápanyagoldatot és törődést, amely kell, akkor azok az egész tavaszi-nyári időszakban szépen tudnak pompázni akár egy családi ház kertjében, vagy a városháza előtt, a Kossuth téren” – mondta el Dicső Péter.

Készülnek a tavaszra

A NYÍRVV tevékenységében fontos szerepet játszik a vármegyeszékhely zöldterületeinek kezelése. Nyíregyháza egy virágos város, már október végére elültettek több mint 76.000 kétnyári és hagymás növényt.

„Jelen pillanatban folyamatban van az egynyári növények közbeszerzési eljárása, itt több mint 40.000 egynyári növényt fogunk majd májusban elültetni. Idén kertészmérnök kollégáink több új virágágyás alakzattal készülnek a tavaszra. Például unikornis alakzatú virágágyás díszíti majd a Jósavárost, a könyvtár előtt egy könyv alakú virágágyás, az Országzászló téren pedig nemzeti színekben fognak pompázni a virágok. De emellett számos meglepetés fogja várni a városlakókat” – foglalta össze terveiket a közterület-kezelési igazgató.

Az ősszel ültetett növények tavasszal bújnak ki a föld alól és fogják ékesíteni Nyíregyházát. A pálmákat és a leandereket májusban fogják elhelyezni a Kossuth téren, az Országzászló téren, és különböző belvárosi helyszíneken.

Kapcsolódó galéria

Leanderek teletetése a NYÍRVV fóliasátrában