Ifjúsági csere olasz, spanyol, görög, portugál és magyar fiatalok részvételével

Augusztus végén ismét ifjúsági cserét szervezett a Közös Tér Egyesület olasz, spanyol, görög, portugál és magyar fiatalok részvételével Nyíregyházán.

A projekt a szociális hátrányokhoz kapcsolódó szolidaritás erősítésére hívta fel a figyelmet, ezáltal a szociális érzékenyítést helyezte a középpontba. A projekt ötlete az előítéletek és kirekesztés elleni küzdelem apropóján született meg, és olyan fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoztak a fiatalok, mint: a munkanélküliség, létminimum alatt élők helyzete, foglalkoztatási szegénység, váratlan élethelyzetből adódó vagy egészségügyi nehézségekből eredő hátrányok, leszakadás, megélhetési gondok.

A téma fajsúlyossága okán a résztvevők interaktív és főként tapasztalati úton dolgozták fel a témát, a tanulási folyamatot a nem-formális eszközök segítették. A projekt részeként ellátogattak a Családok Átmeneti Otthonába, ahol egy egész délután játszottak az ott élő gyerekekkel, ismerkedtek meg közelebbről az ott élők mindennapjaival, életútjával. Debrecenben a hajléktalanok és éhezők megsegítésére siető underground segélyszervezet, a Debrecen Bike Maffia munkásságát tekinthették meg, ezáltal is a téma gyakorlati erősítését helyezve középpontba.

Az ifjúsági csere során az érzékenyítésre fókuszáltak leginkább, mely segítheti a társas folyamatok megismerését, erősíti a tudatosságot, fejleszti a társadalmi kérdések iránti nyitottságot. A csere célja volt továbbá, hogy olyan adaptálható gyakorlatokat, módszereket kapjanak a résztvevők, melyek segítik nem csupán a mostani csere eszmeiségének továbbvitelét, de az eredmények fenntarthatóságát is nagyban szolgálják. A hét folyamán a részvevők nem csak a különböző országok helyzetét térképezték és ismerték meg, hanem egymást és a másik kultúráját is.

Erre szolgáltak a jó hangulatú nemzetközi estek, a Vidor keretein belül megtartott csángó táncház a Mustárházban, és a közös fürdőzés a Júlia Fürdőben. A projekttémát kezdeményező fiatalok elsődleges célja volt, hogy nemzetközi párbeszédet folytathassanak egy igen aktuális, Európát érintő téma kapcsán. A disputa révén pedig megosztották saját tapasztalataikat és olyan élményekkel, eszközökkel, ismeretekkel gazdagodtak a társas együttéléshez, a szolidaritáshoz kapcsolódóan, melyek segíthetik saját közösségeikben erősíteni az elfogadó és nyitott attitűdöt.

 

Forrás: Mustárház