Idősek Világnapja – Közel 2000 nyugdíjas érkezett a múzeumfaluba
Fotó: Szarka Lajos

Pénteken az Idősek Világnapja alkalmából a nyíregyházi nyugdíjasokat ingyenes belépővel, valamint egész napos programmal ajándékozta meg az önkormányzat a Sóstói Múzeumfaluban. A városvezetésnek fontos célja, hogy örömet szerezzenek az időseknek, elismerjék életük munkáját – emelte ki a megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester.

Közel 2000 nyugdíjas érkezett péntek reggel a skanzenbe. Az önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu egész napos programmal várta az érdeklődőket.

„A programok megidézték a nyugdíjasok gyermekkorát. A kenderfeldolgozást minden tekintetben bemutatja a legújabb kiállításunk, lesz szövés bemutató, gyógyteát kóstolhatnak, megmutatjuk, hogy milyen volt a mosógép előtt mosni, és aki ügyes, részt vehet egy térképes játékban, melynek a végén általunk készített mézeskalácsot adunk. A jármi kiállítóhelyünkön megnyílt új időszaki kiállításunk várja a vendégeket. Egy kicsit szomorú téma, de reméljük, hogy pozitív kicsengése lesz, hiszen a málenkij robotról emlékezünk meg itt” – ismertette a programokat Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumigazgató.

Az egyes portákon a résztvevők maguk is kipróbálhatták a mesterségeket. A nagymosás régen több napot vett igénybe, hetente egyszer mostak, de sosem hagyták hétvégére, mert az szégyen volt. Itt azt a folyamatot látták az érdeklődők, amikor a beáztatott ruhát beszappanozták, átdörzsölték a mosódeszkán, a sulyokpadra csapták, és a sulyokkal addig verték, míg fellazult a kosz. Egyesek nosztalgiáztak, mások sok új élményt szereztek.

A városvezetésnek fontos célja, hogy örömet szerezzenek az időseknek, elismerjék életük munkáját – emelte ki a megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester.

„Ennek a városi nagy közösségnek, nagy családnak önök megbecsült, szeretett és elismert tagjai. Azt kívánom, hogy ezt mindennap érezzék, ne csak az Idősek Világnapján. Az önkormányzat saját lehetőségei szerint, ezért is szervez több ilyen programot. Ez mind közösségi program, itt lehetünk együtt. Ezért volt a múlt héten a szépkorúak sportversenye, de itt a Szépkorúak Akadémiája, beszélhetünk a Mozdulj Nyíregyházáról, és ezért is hirdetünk olyan pályázatokat, ahol önök az élettapasztalataikat is megmutathatják, átadhatják a következő generációk számára. Mert ezt csak önök tudják. Ezért van a „meséld el”, mindig vannak nagyon jó pályázatok, a másik pedig az alkotó idősek, remélem, hogy minél többen részt vesznek ezeken a programokon” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A programok között gyógyteakóstolás is szerepelt. A szépkorúak több mint 2500 adag frissen készített zsálya-, citromfű- és mentateát is ihattak.

Kapcsolódó galéria

Idősek napja a múzeumfaluban 2023