Idősek Akadémiája – Középpontban az idősellátás témája

Az idősellátásról volt szó az Idősek Akadémiája keddi rendezvényén, melyet a 24 éve működő Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ szervezett.


Nemcsak az újszülöttek, de a nyugdíjasok köre is változik esztendők alatt. Ezért döntöttek úgy a segítők, hogy több év kihagyás után ismét csokorba szedik a tájékoztatón az idős ellátás lehetőségeit, persze emellett időről-időre változnak az ellátási formák is.

Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, vagy pl. bentlakásos idősek otthonát jelenti, szociális étkeztetést, támogató szolgálatot, a szállítás és a személyi segítés részét is, fogyatékkal élők nappali ellátását, pszichiátriai betegeknek szóló ellátást, tehát gyakorlatilag nagyon széles a skála.

– sorolta az ellátási lehetőségeket Szilvásiné Bojda Márta, a Szociális Gondozási Központ igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Nincs baj a működés területén, pénzben és eszközökben megfelelőek az adottságok. Ésszerű felhasználás mellett a városban jól működik az idős ellátás.

– szögezte le a szakember.

Az egyetlen forró pont a bentlakásos intézmény, hiszen hosszú várólista alakult ki, de ez országosan is jellemző. Sok a magányos idős ember, s míg korábban a rokonok otthonaikban látták el őket, ma egyre többen 24 órás felügyeletre szorulnának, de kevés a férőhely. Nem városi intézkedésre lenne szükség, hanem az országos rendszert kellene megerősíteni, azokat az ellátási formákat, melyek az otthoni gondozást megoldják.

A területen működő egyházakkal és civilekkel is kiváló a szakma kapcsolata.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Szociális Gondozási Központ egy bentlakásos intézményt működtet két telephellyel. Oroson a Rozsnyai és Nyíregyházán, a Pacsirta utcán, 63 férőhellyel. Ezzel szemben 110-en állnak sorba. Kihasználatlan épületek felújítása lehetne a megoldás, de ilyen pályázatok egyelőre nem jelentek meg. Ezzel összefüggésben felmerül a szakember és a finanszírozás költsége is. Hét idős klubban 200 körüli a nappali ellátásban részesülők száma, ezen túl 500 ebédet hordanak házhoz, igen kedvezményes áron.

Nyíregyházán 75 gondozónő látja el a házi segítségnyújtás feladatait, mely maximum négy órában biztosít, szükséglet szerint támogatást. Ez jelent bevásárlást, takarítást, fürdetést vagy gyógyszerezést. Közel két évtizede, Nyíregyháza elsők között kapcsolódott a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerébe.

2000-ben Pilóta programként indult az országban egy ellátási folyamat, ahol jelzőrendszeres házi segítségnyújtást tudunk adni, ami azt jelenti, hogy az idős ember vész esetén megnyomja ezt a gombot, és egy fél órán belül kint van egy olyan szakképzett gondozónő, aki segítséget tud nyújtani az idős ember számára. Ez a segítség akár földről való felállítás, gyógyszerelés vagy egyéb.

– tájékoztatott az igazgató.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Éppen tavaly, egy országos pályázathoz kapcsolódott a város, és újabb 40 készüléket vásárolt a Központ, így már 170 jelzőkészülék van a városban.

A nyíregyházi szépkorúak tizede veszi igénybe a Szociális Gondozási Központ szolgáltatásait. Segítséget személyesen, a Vécsey köz 2. szám alatt, illetve telefonon, a 416-083-as, vagy az 507-680-as nyíregyházi vonalon kérhetnek. Az Idősek Akadémiája következő rendezvényén a cukorbetegség járványos terjedéséről és kezeléséről lesz szó. Október 9-én az előadó Dr. Papp Zsuzsanna, diabetológus főorvos lesz.

 

Matyasovszki Edit