Idősek Akadémiája – Ismeretterjesztő előadások
Idén ősszel is várják ismeretterjesztő programok a város szépkorú polgárait, a Római Katolikus Plébánia és Társszékesegyház Dísztermében. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ szeptember 26-tól október 24-ig kínál ingyenes előadásokat az érdeklődőknek az Idősek Akadémiáján.

 

Több mint 20 éve szervezi meg minden évben két alkalommal az Idősek Akadémiáját a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ. Tavasszal és ősszel várják ingyenes, ismeretterjesztő előadások a szépkorúakat. Egy-egy évad öt kurzusból áll, ahol az idősebbek az életükkel kapcsolatos információkhoz juthatnak.

 

Hasznos elfoglaltságok idősebbeknek

 

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója, elmondta, a program célja igazából a közösség összefogása, az ismeretterjesztés. Hozzátette, az idősebbeknek olyan elfoglaltságot igyekszenek biztosítani, ahol egymással is találkozhatnak, új információkat szerezhetnek és olyan dolgokról hallhatnak, amelyekről a hétköznapokban nem.

Az előadásokon bárki részt vehet, de főleg idősebbeknek szervezik. Ezt már a tájékoztatók kezdési időpontja is mutatja. Az őszi szezon első alkalmán Dr. Lipóczki Imre főorvos beszélt egészségről és betegségről egy kicsit másképpen.


Dr. Lipóczki Imre, főorvos elmondta, előadása forradalmi és meredek. Kifejtette, az úgynevezett információs orvoslás rejtelmeibe avatja be a hallgatóságot. „Ennek nagyon sok igazolása van, amelyet elsősorban az oroszok és a kínaiak dolgoztak ki. Ezeknek semmi köze nincs a csodához, hanem megtanulható dolgok. Lényege, hogyan lehet valamit a gondolatainkkal, akaratainkkal befolyásolni. Lásd, ne fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik. Ha ezt pozitívan tesszük, akkor nagyon pozitívan befolyásolják az egészségi állapotunkat.”

A tapasztalatok azt támasztják alá, az idősebb generáció kedveli az ilyen tájékoztatókat és élnek azzal, hogy rendszeresen részt vesznek a város által felkínált ingyenes programokon.


„Nagyon fontosak az önkormányzat által támogatott különböző támogatások és ellátások. Az idős emberek nagyon kíváncsiak és érdeklődőek a különböző életmódbeli tanácsokra, orvosi tanácsokra, arra ,hogyan kezeljék a különböző betegségeket. Minden lehetőségre nyitottak és élnek is a város kínálta programokkal. Azokkal amelyek nem anyagi, hanem szellemi és lelki táplálékot nyújtanak számukra.” – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester.

Az Idősek Akadémiáján előadást tart az őszi szezonban többek között Dr. Berényi András pszichológus, Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, Gurbán Csaba rendőr százados, Dr. Ilonczai Péter főorvos és Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese.

ME.