Idén is lesz VIDOR – 11 napossá bővült a fesztivál, a koncertek a szabadtérin lesznek
Fotó: Trifonov Éva

Idén is lesz VIDOR Fesztivál! Ez a legfontosabb mondat a mostanában sokak által, sokszor feltett kérdésre. Ráadásul hosszabb is lesz: a korábbi 9 helyett 11 napig tart az év legvidámabb hete. Igaz, a járványügyi szabályok miatt a Kossuth téri nagykoncertek elmaradnak, de a színházi program mellett megmarad a színes kavalkád, rengeteg helyszínen, ami így, a pandémiás korlátozások közepette is élményeket ígér. A hétfői sajtótájékoztatón azt is bejelentették, ezzel együtt is lesznek jelentős koncertek, a szabadtérin és a VIDOR Kertben, a VIDOR Falu pedig a főtérre költözik.

Lesz VIDOR!

– Az első számú kérdésre, amit az elmúlt két hónapban szerintem ezerszer kaptam meg: lesz VIDOR! – Ez a két, a főszervező-színházigazgató, Kirják Róbert által elmondott, a kultúrabarátok számára megnyugtató szó volt talán a legfontosabb a hétfői sajtóeseményen, eloszlatva a felmerült kételyeket.

Rendhagyó fesztivál a korlátozások miatt

Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, meg tudják szervezni a VIDOR Fesztivált, de az rendhagyó lesz az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tilalom miatt. Ezen kívül azonban tulajdonképpen minden megmarad, ám a megvalósuláshoz az is kell, hogy a résztvevők betartsák majd a korlátozó intézkedéseket, amiket fertőtlenítő helyekkel szeretnének segíteni.

Felújított, kiemelt helyszínek

– A VIDOR Fesztivál nagy része sértetlenül mehet tovább, ez jelenti a színházi programokat. S milyen jó, hogy ilyen szépen felújított Szabadtéri Színpadunk van már, és Bencs Villánk, mert ezek kiemelt helyszínei lesznek a fesztiválnak, abban az értelemben is, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpadra sikerült néhány koncertet átvinni, tehát azok is megmaradnak – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kovács Ferenc, polgármester.

Sztárvendégek a Szabadtérin

Ott viszont a nézőtér befogadóképessége és a járványügyi szabályok miatt egy jelképes belépővel, és az előzetes jegyvásárlás lehetőségével kell számolni, így aki az Irie Maffia, a Follow the flow, a Budapest Bár Bangó Margittal, a Like a Rolling Stones vagy a Dés László produkció valamelyikét látni szeretné, igyekeznie kell a döntéssel.

Koncertek a kertben

Kisebb koncertek egyébként lesznek fél kilenctől a VIDOR Kertben is, a hazai zenei élet jól ismert előadóival, köztük a nyíregyházi kötődésű Tortugával. Majd ott éjszaka a lemezlovasok veszik át a szerepet – ám itt a létszámkorlát 400 fő.

Bige Holding mecenatúra – tárgyalnak a folytatásról

A korlátozások ellenére is igyekeznek tartani az elmúlt fél évtizedben még magasabbra emelt szintet a szervezők, hiszen ez az ötödik évad, amit esztendőnként 30 millió forinttal támogat a Bige Holding csoport. Az elnök-tulajdonos, Bige László a sajtóeseményen azt mondta, lokálpatrióta nyíregyházi cégként szívesen tették és jó befektetés volt ez a kultúrába, hiszen a VIDOR egyre jobb lett, és tárgyalnak a polgármesterrel a folytatásról. – Ez nekünk összességében 150 millió forintunkba került. Beszélni fogunk róla polgármester úrral, nem zárkózóm el előle. Ez Nyíregyházán egy jó kezdeményezés, egy hosszú évek óta működő jó fesztivál. Úgy gondolom, hogy pénz kell hozzá, hogy ezen a színvonalon megtartsuk. Mi meg támogatni fogjuk nagy valószínűséggel.

9 nap helyett 11

A cél egyébként az volt, hogy csakúgy, mint négy éve, most is a tömegeket vonzó Rúzsa Magdi legyen az abszolút sztárvendég, ám a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé. A korlátozások miatt azonban szeretnének egyfajta kárpótlást is nyújtani a szervezők, így két nappal meghosszabbodik a fesztivál, ami idén először 9 helyett 11 napig tart majd és már augusztus 19-én elkezdődik – a főtéren megszokott színes kavalkáddal.

Pezsgő belváros

– Reményeim szerint még ezt fogjuk tudni fokozni. A városalapítók szobra köré épített VIDOR Falu átkerülne a Kossuth térre, tehát sokkal tágasabb térben, sokkal szellősebben elhelyezhető padoknál tudjuk várni az idelátogatókat. Nagykoncerteket ugyan nem tudunk csinálni, de egy kis emelvényen utcazenészek és mutatványosok fogják váltani egymást itt, a Kossuth szobor mellett és egy ledfallal is kiegészítjük a programot, ahol az esti órákban filmeket láthatnak majd – fogalmazott Kirják Róbert, a szervezéssel megbízott Móricz Zsigmond Színház igazgatója, főszervező.

Színes kavalkád, rengeteg program

Színpad több is lesz a városban: a Korzó előtt megszokott módon a gyermekeknek és családoknak készülnek programokkal, lesz bábszínház a szokott helyén, a Hősök terén, az irodalom terepe lesz továbbra is a Bencs Villa, kinyit a MŰvész Stúdió a limerick bajnoksággal, lesznek zenei események a társszékesegyházban és a zsinagógában. Egy igazi meglepetéssel is készülnek: a Pagony Hotel vadonatúj rendezvénycsarnokában a Nemzeti Lovas Színház Kincsem című nagyszabású produkcióját láthatják, Pintér Tibor és Papadimitriu Athina főszereplésével. S természetesen zajlik majd a színházi versenyprogram, melyek egy részére még korlátozott számban vannak jegyek. A zsűri elnöke idén Koltai Róbert lesz.

További részletek a folyamatosan frissülő www.vidor.eu oldalon találhatók.

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál sajtótájékoztató